• Saqwerty vill inte begränsa sig till en genre men beskriver sin musik som konstpop eller konstpunk.
  • Nyligen släppte Saqwerty videon till sin låt Cirqus från skivan Let it out (2013).
  • ”Saqwerty ska vara ett helhetsprojekt, något som en upplever och inte bara lyssnar på”, säger Vera Almgren.
Landets Fria

Saqwerty tar plats på egna villkor

Bandet Saqwerty vill med sitt starka uttryck utmana normer för vilka som tar plats och hur. Med två nya medlemmar är de mer peppade än någonsin på att skapa en helhetsupplevelse där musiken, scenshowen och det visuella är lika viktiga.

Eskilstunabandet Saqwerty består numera av Vera Almgren på sång och piano, Nora Löwenberg på sång och bas, L.P.W. Osborn på sång och orgelgitarr samt Jack Almgren på trummor. De brukar beskriva sin musik som uttrycksfull och känsloladdad konstpop eller konstpunk men vänder sig egentligen emot hela tanken med genreindelningar.

– Vi använder ordet punk i den bemärkelsen att musiken är frihetlig, normbrytande och ifrågasättande. Vi ifrågasätter vad musik får vara och hur en får uttrycka sig. Vi vill leva upp till våra egna förväntningar, inte andras, säger L.P.W. Osborn.

– Vi vill inte hamna i ett fack och låsa in oss själva. Våra låtar skiljer sig mycket från varandra och består ofta av flera olika delar, konstaterar Vera Almgren.

Texterna handlar om livet, det bandmedlemmarna känner och upplever.

– Vi tar upp känslor, politiska ämnen och hur det är att vara i en utsatt position och göra motstånd. Det finns de som tycker att det är jättehårt att skriva glorifierande om våld, men vi tycker att det är väldigt hårt och modigt att skriva ärligt om ens livserfarenheter och intima känslor, säger L.P.W. Osborn.

Bandet startades av tvillingarna Vera och Jack Almgren 2007.

– Jag och Jack ringde vår granne Linnéa och frågade om vi skulle starta ett band. Vi spelade mycket klassisk musik innan dess, men ville nu spela tillsammans med andra och göra någonting eget, berättar Vera Almgren.

Nyligen återföddes Saqwerty i sin nuvarande sammansättning. De fyra medlemmarna jobbar nu för fullt på att skriva nytt material och förnya det gamla och är taggade inför framtiden.

– Det är extremt kul att få utvecklas och att få nya intryck tillsammans i en ny konstellation. Vi vill hela tiden skapa nytt och aldrig stanna upp, säger Jack Almgren.

– Eftersom ett band är ett kollektiv blir det ett kollektivt uttryck, men jag känner att var och en också har plats att uttrycka sig själv, tillägger L.P.W. Osborn.

Hon säger att arbetet med det nya materialet går ”så bra som det kan gå”.

– Det känns helt rätt! Vi är intensivt engagerade i Saqwerty och ses så ofta vi kan. Det går framåt hela tiden och vi har jätteroligt tillsammans, tillägger Vera Almgren.

För Saqwerty är musikvideor och scenframträdanden lika viktiga som musiken. Videorna och scenkläderna är fulla av klara färger, mönster, symbolik och starka bilder. Bandet har vunnit flera rikstäckande priser för sina liveframträdanden och tycker om att jobba med olika sorters uttryck.

– Det är svårt att leva ut i endast ett medium. Saqwerty ska vara ett helhetsprojekt, något som en upplever och inte bara lyssnar på, säger Vera Almgren.

– Vi vill ha ett så stort utrymme som möjligt att uttrycka oss i, säger Nora Löwenberg.

Bandet gör så mycket som möjligt själva. Dels för att de tycker att det är roligt, och dels för att det känns viktigt för dem att vara med i hela processen. Allt hänger ihop både konstnärligt och som en del av det som de vill uttrycka, där queerfeminism och normbrytande är viktiga inslag.

– Vi arbetar utifrån en feministisk värdegrund. Det framträder, och vi vill att det ska göra det, säger L.P.W. Osborn.

– Vi har alla starka åsikter kring feminism och annan politik och hur vi kan göra för att ta plats som ett band bestående av majoriteten queers och gå utanför det som förväntas. Det är en del av det konstnärliga också, tillägger Vera Almgren.

Bandmedlemmarna tycker att musikvärlden präglas mycket av samma hierarkier och normer som det övriga samhället. L.P.W. Osborn säger att det har varit ett problem i hennes skapande.

– Någon lägger på en sina idéer om hur en ska vara och förväntar sig att en ska förhålla sig till det.

– Det är lätt att få känslan av att det finns regler för vad en kan och inte kan göra i olika genrer, och i musik i största allmänhet, tillägger Nora Löwenberg.

Vera Almgren vill att Saqwerty ska kunna vara en inspiration för andra som vill göra musik.

– Alla sorters förebilder som en har tillgång till är jätteviktiga när en till exempel ska börja att spela. Det är extremt viktigt att känna sig representerad. Bara att se människor som vågar ställa sig utanför normen är väldigt viktigt för att en ska våga göra det själv.

– Jag vill att någon i publiken ska se oss och känna att ”ett sådant band vill jag starta”, och känna att det är möjligt, tillägger L.P.W. Osborn.

Nora Löwenberg hoppas också att publiken ska känna samhörighet med bandet, att Saqwerty kan förmedla något som är viktigt för dem.

– Ja, och att vi ska få folk att reflektera och att känna att vi finns som ett alternativ till det de redan sett och hört, säger Vera Almgren.

– När vi uppträder är det också en skön känsla när vi har gett publiken så mycket energi att det blir som en ögonöppnare för dem, det blir något fysiskt i luften, säger Jack Almgren.

Nu jobbar bandet på sin kommande ep och ska göra sin första spelning med den nya sättningen på Springpride i Eskilstuna den 23 maj. På längre sikt vill de fortsätta att skapa både för sin egen och andras skull.

– Vi vill fortsätta att ha roligt och nå ut. Uttrycka oss i en värld där vissa känslor inte riktigt får ta plats och uppmuntra andra till att göra det samma, säger Vera Almgren.

Fakta: 

Bandets senaste musikvideo Cirqus finns på www.youtube.com/watch?v=Fz5-1-pPGa4

Läs mer på www.saqwerty.com.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Boostar bortglömda blueskvinnor

Among lynx lyfter fram den bortglömda rootsmusiken med hjälp av feministiska texter och satsningen Ladies got the blues.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu