”Musiken är en positiv kraft för mig” | Fria.Nu
  • Malin Wättring ingår i en rad olika musikaliska konstellationer.
  • Musiken har alltid varit en del av Malin Wättrings liv. På folkhögskolan mötte hon den fria jazzen.
Fria Tidningen

”Musiken är en positiv kraft för mig”

Saxofonisten Malin Wättring tillhör de unga svenska jazzhoppen. Hon är aktuell med debutskivan Glöd och en spelning med sin kvartett på Gamlestadens jazzfestival på lördag.

Det händer mycket kring saxofonisten Malin Wättring. Hon har spelat med band som Fire! Orchestra, Black dough och Kosmic sounds. Hon är i dag aktiv i Anna Högberg attack! och Johan Moir ensemble, samt driver de egna projekten Malin Wättring 4 + 8, en kvartett och en oktett.

Den nyutkomna debutskivan Glöd innehåller musik som Malin Wättring skrivit för kvartett och oktett. Nyligen hade de releasespelning på nya klubben Folk i Folkteaterns foajé i Göteborg. En spelning som gick över all förväntan.

– Kvällen blev till så mycket mer än jag någonsin kunde önska mig. Det var en magisk kväll, säger hon.

Vad är det för skillnad att komponera för de olika konstellationerna?

– Oktetten innebär lite mer struktur och lite mer strikta ramar. Här finns fler färger att välja bland, vilket innebär att det går att skapa flera olika sound. Kvartetten är lite friare och där finns även mer plats för musikerna. Jag älskar båda kontexterna och ville verkligen spela in med båda grupperna.

För Malin Wättring är jazzen och improvisationsmusiken ett sätt att uttrycka sig. Hon vill gärna beskriva det som ett eget språk. I vissa fall ett språk som funnits där när orden inte räckt till.

– Jag blev under min uppväxt utsatt för sexuella övergrepp av förövare utanför familjen. Jag berättade inte detta för någon förrän jag var tjugofyra år. Några år tidigare kom jag i kontakt med musik som gjordes genom fri improvisation, vilket för mig kom att bli ett språk som jag kunde tala när jag saknade ord. Genom musiken kunde jag uttrycka allt som fanns inom mig. Jag hade levt på flykt under en lång tid. Med musiken fick jag möjlighet att stanna upp och leva i nuet. Det var en enorm känsla.

Musiken har alltid haft en viktig plats i Malin Wättrings liv. Båda hennes föräldrar är musiker och redan i treårsåldern prövade hon att spela fiol. Mötet med saxofonen skedde då hon togs med på en konsert i tioårsåldern. Den fria jazzen upptäckte hon några år senare.

– Det var när jag kom in på Fridhems folkhögskola som jag upptäckte att jazz kunde vara så mycket.

I kvartetten och oktetten ingår många av Malin Wättrings bästa vänner. Även om det är hon som komponerar och leder grupperna vill hon lyfta fram det nära samarbetet dem emellan.

– Att ta med det som man har skapat till andra musiker och låta dem spela det man skrivit har fungerat som en positiv kraft för mig.

Förutom de egna projekten har Malin Wättring varit medlem i ett flertal band. Som yngsta medlem tog hon förra året plats i Mats Gustafssons storensemble Fire orchestra.

– Det är en enorm bredd i den orkestern. Det är kul att det är personer som är alltifrån 70 år som är med, och som har en enorm erfarenhet, till yngre medlemmar i början av sin karriär.

Rejält med kraft finns det i Anna Högberg attack! som bildades inför en spelning på Sthlm Jazzfestival. Malin Wättring är en av tre saxofonister i sextetten.

– Attack är ett väldigt kreativt och roligt band att spela med. Vi repar i samband med konserter och inspelningar, vilket passar mig väldigt bra. Jag tycker om att jobba intensivt med projekt i kortare perioder. Alla musikerna är enormt lyhörda och det finns en explosiv energi i bandet som jag älskar, säger Malin Wättring, som berättar att material till en skiva finns inspelat och planen är att den ska släppas under våren.

Närmast går det att se Malin Wättring på Gamlestadens Jazzfestival i hemstaden Göteborg. Inför spelningen, som blir med kvartetten, funderar hon på hur musiken bäst kan presenteras.

– Jag vill skapa en helhetsupplevelse med en väl utarbetad låtordning. Jag vill skapa en storform som kan ge ytterligare en dimension till konserten. Vi får se vad vi landar i.

Det är många lokala akter som uppträder på festivalen. Hur ser du på Göteborg som jazzstad?

– Det finns många bra grupper härifrån, och jag känner att det kan finnas ett mer tydligt kollektivtänk här än i Stockholm. De sista åren har många små klubbar startat upp. Gamlestadens jazzfestival ser jag som ett naturligt steg i en riktning som Göteborgs musikliv håller på att ta.

Fakta: 

Malin Wättring

Ålder: 28

Bor: Bergsjön, Göteborg

Utbildning: Improvisationslinjen vid Högskolan för scen- och musik

Lyssnar på: Allt från pop, hiphop till frijazz. Favoritartist är Wayne Shorter.

Aktuell: Albumet Glöd (Havtorn records). Livespelning med kvartetten på Gamlestaden jazzfestival lördag 2 maj. Anna Högberg attack! är bokade till Umeå jazzklubb 7 maj.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu