”Fågelbranschen har hittat ett kryphål i lagen” | Fria.Nu
Fria.Nu

”Fågelbranschen har hittat ett kryphål i lagen”

Lena Lindström, etolog och ansvarig för frågor om djuren i livsmedelsindustrin på Djurens rätt, om Svensk fågels djuromsorgsprogram.

Vad tycker du om Svensk fågels djuromsorgsprogram rent generellt?

– Det låter förstås bra med ett djuromsorgsprogram. Svensk fågel lyfter gärna fram att programmet har 31 punkter men berättar sällan vad punkterna är. Så gott som alla rör saker som har ingen eller väldigt liten relevans för djuren, som att personalutrymmet ska vara lättstädat. Fågelbranschen har hittat ett praktiskt kryphål i lagen som de använder flitigt, samtidigt som de skryter om att Sverige har stränga djursskyddslagar som de följer. Det är minst sagt dubbelmoral.

Vad tycker du om att de uppfödare som lever upp till kraven i programmet får ha fler kycklingar i sina stallar?

– Djuromsorgsprogrammet innebär att det har införts ett belöningssystem för de uppfödare som följer lagen, istället för som i resten av samhället bestraffa de som bryter mot lagen. Att se till att djur inte får frätskador på fötterna är ett grundläggande lagkrav, inte ett extra åtagande.

Vad tycker du att statistiken över fotskador inom branschen visar på?

– Kycklingindustrin är extremt industrialiserad och jag tycker att det säger mycket att en tredjedel av alla kycklingar får någon form av fotskada på så kort tid som fem veckor. Hela uppfödningen från början till slut innebär ett enormt övergrepp mot kycklingarna.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2018 Fria.Nu