Lär dig bygga kompost-toa i sommar | Fria.Nu
  • Philipp Weiss, Permakultur Stjärnsund, håller toakurs i sommar.
Landets Fria

Lär dig bygga kompost-toa i sommar

På orten Stjärnsund i södra Dalarna ska det byggas torrdass i sommar. Föreningen Permakultur Stjärnsund håller kurs i juli.

– Vi ska lära ut hur man bygger komposteringstoaletter och sedan bygga fyra toaletter och kompostbehållare till Nordiska permakulturfestivalen, berättar Philipp Weiss.

Ett par hundra personer kan komma att bo på festivalcampingen och de nya komposttoaletterna blir ett komplement till de toaletter som redan finns. Toalettavfallet ska så småningom användas som gödsel i fruktodlingar.

– Ska man ändå byta till en bättre lösning för sitt enskilda avlopp kan det här vara ekonomiskt fördelaktigt. Enklaste typen av komposteringstoalett är mycket lätt att bygga, säger Philipp Weiss.

Grunden är ett torrdass och en tät behållare som du kan tömma i din latrinkompost. När dasset sedan används går det åt stora mängder strö, enklast och billigast i form av sågspån som ofta går att få gratis. Strö suger upp fukt och hindrar dålig lukt.

– Sedan får materialet komposteras under lång tid av hygienskäl. Man måste ta reda på vilka regler som gäller där man bor. Själv brukar jag låta processen pågå i två år även vid varmkompostering.

Fakta: 

Läs mer om kursen på www.stjärnsund.nu.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Skit inte i avloppet

Varje dag spolar vi ut stora mängder näring i avloppet. Ett alternativ är att separera toalettavfallet.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu