Arenafebern sjunker i Göteborg | Fria.Nu
  • Daniel Bernmar (V), Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) och Stina Svensson (Fi) presenterade Scandinaviums framtid, den 20 april.
Göteborgs Fria

Arenafebern sjunker i Göteborg

Scandinavium ska rustas upp för belopp i 100-miljonersklassen, men det blir ingen ny arena i området de närmaste tio åren. Istället vill de rödgrönrosa blanda upp evenemangstråket med bostäder.

Det så kallade evenemangstråket, där bland annat Scandinavium, Bergakungen och Liseberg ligger, var i hetluften i april för två år sedan. Arenafebern gick varm genom landet. I Stockholm höll man på med den sista putsen inför invigningen av multiarenan Tele 2 Arena – knappt ett år efter invigningen av Friends Arena i samma stad. I Göteborg hade nya Gamla Ullevi fyllt fem år, medan den privatfinansierade Göteborgs nya arena i Kviberg var mitt i byggprocessen. Byggnadsnämndens dåvarande ordförande Mats Arnsmar (S) var eld och lågor över idén om att bygga ytterligare en ny arena i Göteborg, i anslutning till Svenska Mässan.

Stadsbyggnadskontorets förslag var att Valhallabadet skulle rivas för att ge plats åt den nya arenan, något som mötte stora protester från allmänheten. När Byggnadsnämnden sedan skulle skulle fatta beslut var det bara Socialdemokraterna som var för att riva badet.

Det var år 2013 och sedan dess har frågan om en ny central arena hängt i luften. Inför valet 2014 frågade GP politikerna om de vill bygga en ny arena och konstaterade att svaret var ”nja”.

Så i april i år fick Frölunda HC nog. Klubbens ordförande Mats Grauers sa till Aftonbladet att man väntat på en ny arena i 10-15 år, men att ”frågan är vad vi upplever helt död nu”. Om politikerna inte tänkte bygga en ny arena krävde Frölunda i alla fall satsningar på Scandinavium, på runt 300-400 miljoner kronor. Klubben hotade också med att lämna Scandinavium om inget hände, något som skulle kännas ordentligt i plånboken för ägaren, kommunala Got Event. Frölunda HC:s matcher står för ungefär 50 procent av arenans totala besök, enligt Got Events årsredovisning. Dagen efter Frölundas utspel gav Got Event plötsligt besked – att de redan planerade en upprustning.

Det bekräftade också de rödgrönrosa i kommunstyrelsen på en presskonferens i solen utanför Scandinavium på onsdagen. Daniel Bernmar (V) berättade att Scandinaviums tak, läktare och underlag kommer att rustas upp. Och det kommer att kosta.

– I dag kan vi inte säga exakt vad det kommer kosta men det blir i 100-miljonerkronorsklassen, för att Scandinavium ska hålla nivån som elitarena, sa Daniel Bermar (V), kommunalråd med ansvar för föreningsliv.

Men trots miljonsatsningen på Scandinavium verkar arenafebern ha sjunkit något, i alla fall att döma av de fyra rödgrönrosa politikerna som mötte pressen.

Under planperioden, det vill säga de närmaste tio åren, kommer Scandinavium behållas, och ingen ny arena att byggas på platsen, meddelade politikerna som istället pratade mycket om att skapa en blandstad i området. Ett hundratal bostäder borde få plats, konstaterade man.

– Vi vill öka blandningen från att vara ett arenaområde till att få andra kvaliteter, som mer bostäder och gröna inslag, sa Ulf Kamne (MP), kommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden.

De som oroat sig för Valhallabadet kan också pusta ut igen, badet kommer finnas kvar under tioårsperioden. Ombyggnaden av Scandinavium kommer endast ske inom befintlig byggnad, förutom eventuellt på höjden, då taket ska byggas om. Till skillnad från Socialdemokraternas tidigare ja till att riva badet sa kommunalrådet Mariya Voyvodova (S) nu att ”Valhalla är viktigt för Göteborg”.

Det som händer nu är att alltsamman ska utredas. Got Event och Higab ska ge underlag för Scandinavium och kommunledningen ska tillsätta en utredning om hela området.

– Vi måste se till helheten, sa Daniel Bernmar. Tidigare har vi sett det som att man kan se på varje sak för sig, Scandinavium för sig och Valhalla och Gårda för sig, men vi måste se det som en helhet.

Stina Svensson (Fi) pekade också på vikten av att tänka på fysisk tillgänglighet i planeringen av området.

Men vad är det för blandstad som ska byggas? Hyresrätter eller bostadsrätter? Vilka kommer ha råd att bo i de i dag exklusiva kvarteren runt Korsvägen och Södra vägen? På den frågan svarar Ulf Kamne bara att man kommer att hålla sig till normen om att bygga minst 50 procents hyresrätter.

Och vad händer om tio år, när planperioden är slut?

– Då ska evenemangstråket vara kompletterat med bostäder och kontor för att området ska vara förtätat när Västlänken är färdig, sa Bernmar.

Resten får vi se när utredningen är klar, eller utvärdera när planperioden är över, år 2025.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Manifesterar mot våldet

Hyresgästföreningen och föräldrarna till ett av offren ordnar manifestationer som reaktion på de senaste dödsskjutningarna.

Göteborgs Fria

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu