• Aktivister från Naturskyddsföreningen protesterar mot försäljning av jätteräkor.
Fria Tidningen

Omöjligt märka odlade jätteräkor

Certifierade jätteräkor har fått grönt ljus i WWF:s fiskguide. Men Naturskyddsföreningen menar att det är omöjligt att odla jätteräkor på ett hållbart sätt.

Jätteräkor från tropiska områden har länge varit stämplade som riktiga miljöbovar och flera butiker har slutat med sin försäljning efter påtryckningar från miljörörelsen. Men nyligen fick odlade räkor som certifierats med ASC-märkningen (Aquaculture Stewardship Council) grönt ljus i WWF:s fiskguide för 2015.

– En ansvarsfull ASC-certifiering är ett sätt att styra marknaden i mer hållbar riktning. Svenska konsumenter har hög medvetenhet och kan driva på en positiv förändring genom att stödja nya lösningar, sa Inger Näslund, expert på fiskefrågor på WWF, i samband med lanseringen av fiskguiden i februari.

Certifieringen gäller jätteräkor som odlats och ska bland annat innebära mindre antibiotika, kemikalier och krav på effektivare reningssystem. Dessutom ska hänsyn tas till vilda arter och naturmiljöer som mangrove. Men Naturskyddsföreningen är fortsatt skeptisk till märkningen, eftersom man menar att det inte är möjligt att odla jätteräkor hållbart i de mängder som efterfrågas utan att det påverkar ekosystemet negativt.

– Naturskyddsföreningens slutsats är att ASC-märkningen inte håller måttet. Vi ser flera problem med certifieringen, bland annat ohållbar produktion av foder samt skövling av viktig mangroveskog, säger Mårten Wallberg, ordförande i Naturskyddsföreningen Stockholms län.

Han menar att kraven på de ASC-certifierade räkodlingarna är tillräckligt höga och ser en oro i att certifieringen nu ska öka efterfrågan ytterligare. Dessutom är det fortsatt svårt att avgöra om räkorna verkligen odlats på ett bra sätt.

– Det är i dagsläget så svårt att avgöra om några räkor är odlade på ett bra sätt att vi tillsvidare avråder konsumenter att köpa i tropikerna odlade jätteräkor. 

För den som vill äta skaldjur rekommenderar Naturskyddsföreningen istället burfångad havskräfta och odlade eller handplockade kungskrabbor, ostron, musslor eller pilgrimsmusslor som bättre alternativ.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu