Fria Tidningen

Islänningar befriar sina bröstvårtor

Förra veckan lade en isländsk student ut en topless-bild på sig själv på Twitter för att uppmärksamma en feministisk kampanj på sin skola. Efter hatiska nätkommentarer har hundratals islänningar nu bestämt sig för att göra samma sak.

Debatten har gått het om censuren av kvinnors kroppar i offentligheten och i sociala medier det senaste året. Rörelsen ”FreeTheNipple”, Befria bröstvårtan, har varit en trend i sociala medier sedan i somras, men har sedan en vecka tillbaka fått ett rejält uppsving – på Island.

17-åriga Adda Smáradóttir, ordförande för den feministiska föreningen på en gymnasieskola i Reykjavik lade i onsdags ut en topless-bild på sig själv för att uppmärksamma den ”FreeTheNipple-dag” föreningen skulle hålla. Dagen var tänkt att uppmärksamma och stötta rörelsen mot censur och sexualisering av kvinnors kroppar.

Men medan topless-fotot på hennes manliga vän inte mottog några särskilda reaktioner, blev Adda Smáradóttir snabbt påhoppad av ett så kallat nättroll som skrev hatiska kommentarer. Hashtagen #freethenipple fick då snabbt genomslag med hundratals Twitter-användare som lade ut bilder på sina bara bröst i solidaritet med Smáradóttir. ”Det var svårt och jag var tvungen att radera bilden i några minuter. Men det räckte för att starta en revolution”, skrev hon senare i ett inlägg på Facebook.

Kampanjen och rörelsen mot censur och sexualisering av kvinnors kroppar vänder sig emot den dubbelmoral som finns kring mäns och kvinnors kroppar. Rörelsen har bland annat kritiserat hur kvinnors bröst alltid sexualiseras, medan mäns inte gör det. I flera uppmärksammade fall har också sociala medier förbjudit bilder på kvinnliga bröstvårtor, även om kvinnorna på bilderna uppenbart inte är sexualiserade, som till exempel bilder på amning.

Nu har flera feministiska föreningar vid isländska gymnasier och universitet deklarerat en ”befria-bröstvårtan-dag”, enligt isländska tidningen Vísir. Och topless-fotona läggs fortfarande upp i en strid ström på sociala medier.

– För mig handlar det om att vara hur du vill, kommenterar Heidur Anna Helgadóttir, ordförande för Islands universitets feministiska förening till magasinet Reykjavik Grapevine.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu