Fria Tidningen

”Schyman sa ’kör på’ och då gjorde vi det”

Feministiskt initiativ har bildats i Norge. Svenska Ellen Wickberg läser genusvetenskap i Bergen och står som fjärde namn på listan till lokalvalet i Bergen.

Hur bildades FI i Norge?

– Hela startskottet var när Gudrun Schyman var här i Bergen och höll ett av sina homeparties på biblioteket. Det var redan ett väldigt stort feministiskt engagemang efter 8 mars och en kvinnofestival, och i slutet av föredraget var det någon som frågade: hur ska ett feministiskt parti bli verklighet här i Norge? Gudrun Schymans råd då var: ”Fråga inte! Kör på!”. Och då var vi helt enkelt ett gäng som gjorde det.

Vad krävs för att ni ska kunna ställa upp i valet?

– Det krävs 300 stödunderskrifter för att få ställa upp i de lokala valen och 500 för att få ställa upp i Fylkesvalen – norska landstingsvalet, innan den 31 mars. Sen har det startat upp i Oslo också och de måste också uppnå lika många namnunderskrifter.

Vilka är ni som bildat Fi i Bergen?

– En ganska stor del av oss är ganska unga och vi har olika bakgrund och erfarenheter. Vissa har varit politiskt aktiva förr och andra har aldrig varit det. Vi är ett gäng engagerade feminister och vi har samarbetat väldigt bra redan från starten. Många av oss kände inte varandra sedan innan, men vi har tagit fasta på det som förenar oss.

Vilka är de viktigaste frågorna för Fi i Norge?

– Det är svårt att svara på eftersom vi är så i uppstartsfasen. Men utgångspunkten är att ta det som svenska Fi etablerat och föra in det i en norsk kontext. Det handlar mycket om antidiskriminering och antirasism och framför allt att föra in ett intersektionellt perspektiv, precis som Fi i Sverige har gjort.

Vad hoppas ni på att kunna göra?

– Vi hoppas på att kunna påverka politiken i en mer feministisk riktning. Vi vill föra upp feminism och anti-diskriminering på dagordningen så att alla måste ta ställning till det. Vår dröm är ett samhälle fritt från diskriminering där alla har lika möjligheter att vara med och forma och påverka sina liv oavsett kön, könsidentitet, sexualitet, klass, etnicitet, trosuppfattning, hudfärg, funktionalitet eller ålder.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ingen upprättelse för Grenfells offer

Branden i hyreshuset Grenfell Tower i London tog 71 personers liv och lämnade hundratals bostadslösa. Fyra av fem familjer står fortfarande utan hem.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu