• Elnaz Baghlanian på Svenska Pen är glad över att kunna börja arbeta för fristadsförfattarna igen.
Fria Tidningen

Fristäderna är räddade

En moderat politiker i Gävle var nära att döda det svenska systemet med fristadsförfattare. Nu kliver kammarrätten in och räddar fristäderna.

Kommunfullmäktige i Gävle bestämde att kommunen skulle bli en fristad för en förföljd författare eller konstnär. Men en grupp moderater ville inte acceptera beslutet. De överklagade till förvaltningsrätten, som i juni förra året kom med sin dom.

De ogillade visserligen de moderata politikernas invändningar om att fristadsstipendiet skulle vara ett understöd till en enskild person. Men samtidigt konstaterade rätten att ett medlemskap i International cities of refuge network, Icorn, som organiserar stödet, är att likställa med utrikespolitisk verksamhet. Och det är något som kommuner inte får ägna sig åt.

Därmed avstannade hela arbetet för fristadsförfattare i Sverige.

– Vi arbetar väldigt aktivt med det här, men sedan den första domen har vi bara gått och väntat. Jag tror inte att de här personerna visste riktigt vad de satte igång med sitt överklagande, säger Elnaz Baghlanian på Svenska Pen.

Men i förra veckan kom kammarrätten med sitt utlåtande i frågan och de underkänner den tidigare domen. I domskälen anger de att det visserligen kan ses som en utrikespolitisk opinionsyttring, men att den är indirekt eftersom det är Icorn som utser vilka konstnärer som får chansen att komma hit.

Tidigare har exempelvis kommuner förlorat i domstolen när de velat bli kärnvapenfri zon eller manifestera mot apartheid.

Nu kan arbetet för att skapa fler fristäder i Sverige börja igen.

– Det finns ett stort intresse för detta över hela landet. Sedan förra året har vi blivit kontaktade av flera kommuner och nu när vi har fått klartecken kan vi går vidare i vårt arbete. Närmast i tur står nog Linköping, säger Elnaz Baghlanian.

Daniel Kvarnlöf, som lämnade in överklagandet till förvaltningsrätten, uttrycker viss lättnad när Fria Tidningen når honom.

– Det är bra att vi har fått lagligheten prövad nu och jag tycker att kammarrätten gör en rimlig bedömning. Det är också bra att vi slipper arbeta fram ett nytt system för fristäderna. I grund och botten stödjer jag ju fristadssystemet, säger han.

Daniel Kvarnlöf säger också att han inte kommer att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen.

Fakta: 

Svenska fristäder

Stockholm, Malmö, Göteborg, Växjö, Uppsala, Sigtuna, Jönköping, Norrköping, Skellefteå, Gävle.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nytt ljus på samernas vikingatid

Historiska museet har spetsat sin utställning om vikingatiden med en separat del om samiskt liv. Fria Tidningen åkte dit och fick en egen visning av museets utställningsansvariga Inga Ullén och forskaren Inger Zachrisson.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu