• På fabriken i San Bartolo i Ilopango i El Salvador arbetar 350 personer i åtta-timmarsskift för minimilön. Foto: Edgar Romero/IPS
Fria Tidningen

Kriminella gäng hotar fackligt aktiva textilarbetare

Medlemmar av kriminella gäng anlitas av textilföretag i El Salvador för att hota de arbetare som organiserar sig fackligt. Företagen tillverkar kläder för internationella märken som Nike, Puma och Adidas.

I de så kallade maquilas-fabrikerna i El Salvador råder ofta usla förhållanden med låga löner, långa arbetsdagar, dålig arbetsmiljö och liten anställningstrygghet. De som organiserar sig fackligt har i flera fall hotats av gängmedlemmar.

– De ringde mig och sa att jag skulle gå ur facket och sluta vara en bråkmakare, berättar en kvinna, som vill vara anonym, som arbetar för företaget LD El Salvador i frihandelszonen San Marco.

– De sade att de var gängmedlemmar och att om jag inte lämnade facket skulle min kropp hängas i ett träd utanför företaget.

Chefer för företaget har anlitat gängmedlemmar för att se till att hot riktas mot arbetare som tillhör fackförbundet, berättar hon. Hoten har lett till att 95 textilarbetare lämnat facket i rädsla för att falla offer för de centralamerikanska gängen, maras, som ligger bakom många av morden i landet.

– De kunde ringa mig och säga att om jag inte lämnade facket skulle min kropp läggas i en svart säck, berättar en annan textilarbetare som också vill vara anonym.

Textilfabrikerna i El Salvador etablerades i frihandelszoner på 1990-talet. Företag drar nytta av tullfri import av material och utrustning, låga löner, skattelättnader och flexibla arbetslagar i zonerna där tillverkningen sker. Kläder tillverkas för märken som Nike, Puma och Adidas.

– En av de rättigheter som kränks i stor omfattning är rätten att organisera sig. Nu använder de dödshot i försök att upplösa fackföreningar, säger Reynaldo Ortiz vid fackförbundet Federación Sindical de El Salvador.

I januari publicerade människorättsorganisationen Worker Rights Consortium och Center for Global Workers’ Rights vid det amerikanska universitetet Penn State en rapport om alliansen mellan arbetsgivare inom El Salvadors textilindustri och gängmedlemmar. I rapporten beskrevs olika fall där fackligt aktiva hotats av gängmedlemmar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Fria.Nu