Skånes Fria

Svagt intresse för hbt-certifiering av skånska simhallar

Det går långsamt med hbt-certifiering av simhallar i Skåne. Ingen certifiering är för närvarande igång, visar Skånes Frias kartläggning. De nya badhus som byggs är heller inte planerade med könsneutrala omklädningsrum.

I början på året hbt-certifierades Sveriges första simhall. Den ligger i Sundbybergs kommun i Stockholms län och har förutom utbildad personal även ett omklädningsrum som tydligt vänder sig till personer som inte kan eller vill välja ett av de traditionellt könsuppdelade utrymmena. Skånes Fria har med hjälp av en enkät kartlagt de skånska kommunernas inställning till att hbt-certifiera sina simhallar. Av 17 kommuner uppger 14 att någon hbt-certifiering av simhallar inte varit uppe på agendan.

Eslöv är ett undantag och meddelar att där har det uppstått en diskussion i och med att det finns ett generellt beslut att arbeta mer med hbtq-frågor inom kommunen. Sjöbo som bygger ett nytt badhus vilket planeras öppna augusti 2016 har också haft frågan uppe på agendan, men har inte kommit längre än så.

Lunds kommun har inte diskuterat det men enhetschefen Thomas Lindhard på badet Högevall skriver att med anledning av tidningens enkät ska han undersöka möjligheterna att genomgå en certifiering.

– Vi har redan arbetat med utbildning och granskning av de här frågorna för att bättre anpassa våra verksamheter och är mycket intresserade av certifieringen.

I andra kommuner ser man inte på samma sätt ett behov. Anders Ståhl (M), ordförande i kultur- och fritidsutskottet i Höganäs, svarar Skånes Fria via mejl.

– Jag tycker att det är självklart att alla, oavsett läggning, är välkomna till vår kommunala simhall så jag känner att det blir lite märkligt att certifiera oss på detta sätt. Verksamheten har aldrig hört från någon besökare att de känt sig dåligt bemötta eller liknande på grund av sin läggning.

Örkelljunga, Ängelholm, Malmö, Kristianstad och Sjöbo planerar för nya badhus inom de närmsta åren. Inget av dessa byggs med ett uttalat könsneutralt omklädningsrum. På Malmös nya simhall, Hylliebadet, kommer det däremot att finnas bokningsbara individuella omklädningsrum. Även byggnationerna i Sjöbo och Örkelljunga planeras med möjlighet att byta om enskilt. Kristianstads bygge ligger längre fram i tiden och Ängelholm har inte kunnat ge något besked.

Hylliebadet i Malmö som öppnar i höst var på väg att inleda en hbt-certifiering men på grund av att annan personalutbildning prioriteras högre har det tillfälligt lagts på is.

– Badet ska först tas i drift och medarbetare ska rekryteras och lära sig alla rutiner innan det blir någon certifieringsprocess. Förhoppningsvis kan den tas upp under 2016, säger Elmira Bavel, planeringssekreterare på Malmö stad.

Finns det ett sådant beslut?

– Nej, det är inget bestämt ännu.

Fakta: 

Hur gjorde vi?

27 kommuners ansvariga fritidspolitiker fick en mejlad enkät med frågor om inställningen till hbt-certifiering samt om det fanns beslut eller diskussion kring certifiering av simhallar i kommunen. 17 svarade och majoriteten var positivt inställda, men endast tre hade haft frågan uppe på agendan.

Hbt-certifiering

RFSL hbt-certifierar organisationer och offentliga verksamheter. Det innebär bland annat att alla personal ska ha en grundutbildning i hbt-frågor, att verksamheten måste arbeta aktivt för att skapa en öppen och inkluderande arbetsmiljö och att besökare/kunder/patienter bemöts på ett välkomnande och respektfullt sätt. ↔Källa: RFSL

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu ska Dea ut från Sverige

Treåriga Dea Nikq som nyss varit svårt sjuk i leukemi får inte söka asyl i Sverige. Migrationsdomstolen avslog familjens överklagan.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu