Debatt


Sara Vikström Olsson • Ordförande Fältbiologerna
  • ”Vi har passerat alarmrapporterna och lösningsuppfinnandet och är äntligen redo för handling. Tyvärr tar världens största klimatmanifestation inte den rollen”, skriver veckans debattör. Bilden är från Earth hour i Jakarta i Indonesien 2013.
Landets Fria

Miljörörelsen har växt ifrån Earth hour

Lördagen den 28 mars klockan 20.30–21.30 arrangeras WWF:s klimatmanifestation Earth hour runt om i världen. Men nu är det hög tid att ta kampanjen ett steg längre – från ett nej-budskap till en handling som ställer krav på verklig förändring. Det skriver Fältbiologernas ordförande Sara Vikström Olsson.

Earth hour är en av världens största globala kampanjer som har engagerat privatpersoner, företag, städer och makthavare världen över att manifestera mot klimatförändringarna. Det är en viktig symbolhandling som får oss alla tänka till kring vilka globala utmaningar vi står inför. Det är också en stund för eftertanke kring dagens orättvisa elförbrukning och en timme för oss i väst att påminnas om att vi kan umgås kring tända ljus istället för tv:n. Earth hour har visat att en hel värld kan engagera sig i energifrågan, men nu är det hög tid att ta kampanjen till nästa nivå.

I dag är det åtta år sedan WWF drog igång kampanjen och det har sedan dess hunnit hända massor i miljöpolitiken. Världen över divesterar privatpersoner, universitet, städer, företag och energibolag ur fossila bränslen. Kina installerar solceller på löpande band och USA:s president lägger in sitt veto mot en oljerörsledning. Hemma i Sverige ökade försäljningen av ekologiskt med 40 procent bara under förra året. I dag är det inte längre någon som svamlar om huruvida växthuseffekten finns på riktigt eller ej.

Miljörörelsen har därför på många sätt växt ifrån Earth hour. Vi kan släcka lampan, vi kan sluta köra bil, vi kan ta kortare duschar, men i dag vet alla att den riktiga skillnaden sker på politisk nivå. Att ställa om handlar inte längre om uppoffringar och konsumentmakt. Politiker och medborgare är trötta på att släcka lampan, vi vill byta ut den till en solcellsdriven lampa. Tiden är knapp om vi ska nå tvågradersmålet och nu behövs miljörörelsen som en samlande kraft som visar på alternativen och underlättar för politiska beslut. Vi har passerat alarmrapporterna och lösningsuppfinnandet och är äntligen redo för handling. Tyvärr tar världens största klimatmanifestation inte den rollen.

På den svenska kampanjens hemsida kan vi läsa oss till det urvattnade kravet att ”politikerna ska göra det lättare och mer lönsamt för städer att utveckla lösningar samt för Sveriges befolkning att leva ett klimatsmart liv”. Att WWF inte kan ställa verkliga politiska krav när till och med EU kan komma överens om nationsöverskridande klimatmål känns otroligt passé. Istället har sista lördagen i mars på många håll omvandlats till en högtid i mängden som alla firar men som de allra flesta glömt bort orsaken till. Vi myser bland tända ljus och den som inte släcker lampan är en syndare.

Miljörörelsen får ständigt tampas med att bli orättvist utmålade som nej-sägare. Vi är en förändringsrörelse som tror på ett samhälle med högre livskvalitet. Vi säger ja till cykel. Ja till el och mobiltelefoner även efter oljans slut. Ja till global solidaritet och rättvisa. Ja till frisk luft och rent vatten. Vi vill ha tåginvesteringar, ombyggnad av motorvägar, cykelrevolution, energieffektivisering, solcellsparker, grön skatteväxling, kontinuitetskogsbruk och en giftfri vardag. Att släcka en timme är därför oerhört missvisande. Att ha staden tänd under samma timme fast med grön el – det är handling på riktigt. Världen är inte i behov av fler nej-budskap som Earth hour.

Lek med tanken att Stockholms stad istället för att släcka alla lampor för en dag gjorde innerstaden bilfri eller omvandlade motorvägar till cykelvägar. Eller varför inte utmana alla städer som släcker lampan att samtidigt divestera ur sina fossila investeringar? Kanske kunde det gå att vända på kampanjen och låta alla dem som har fossila energikällor släcka sina lampor och de som har förnyelsebara låta sina vara tända. Sammankoppla årets kampanj med det viktiga klimattoppmötet som sker i Paris i december och kräv ett globalt bindade klimatavtal eller nollutsläpp till 2050. Earth hour är en fantastisk chans att ge människor verktyg att ställa verkliga krav på förändring istället för att fastna vid en symbolhandling.

Vi önskar oss inte fler släckta lampor i västvärlden. 2030 vill vi se tända lampor över hela världen från förnyelsebara energikällor. WWF – ni har lyckat mobilisera en miljard människor över världen under en och samma dag. Våga ta engagemanget ett steg längre och modernisera Earth hour innan kämpaglöden slocknat. Vi är redan på tåget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu