• Dagens system är inte försvarbart för Sverige som rättsstat, säger Karin Svensson, ordförande för Roks.
Göteborgs Fria

Roks kräver att tvåårsregeln ska ändras

Ungefär 500 personer varje år riskerar utvisning om de skiljer sig, skrev GFT nyligen. Roks vill att lagen ändras.

Den som gifter sig eller blir sambo med någon i Sverige kan få ett tvåårigt uppehållstillstånd. Om relationen tar slut inom två år måste man lämna landet, men efter två år blir uppehållstillståndet permanent – det kallas för tvåårsregeln.

Nyligen rapporterade GFT om hur tvåårsregeln drabbar dem som utsätts för partnervåld. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, vill att lagen ändras.

– Nu tvingas många kvinnor och barn välja mellan två onda val – våldet eller utvisning, säger Karin Svensson, Roks ordförande. Det här är en grupp som är väldigt utsatt, som dels ofta saknar kunskap om sina rättigheter och dels har begränsade nätverk. Vi vill i första hand att tvåårsregeln avskaffas och i andra hand att det införs rimliga krav för fortsatt uppehållstillstånd om regeln är kvar, säger Karin Svensson, Roks ordförande.

Hon uttalar sig om kvinnor eftersom deras arbete är kvinnoseparatistiskt, men även transpersoner och män kan givetvis drabbas på samma vis.

I dagsläget finns det vissa undantag från tvåårsregeln, som gör att man kan få stanna i Sverige även om relationen avbryts. Men kriterierna för att undantagen ska gälla är helt orimliga, anser Roks.

– Dels ska man ha varit utsatt för upprepat och grovt våld. Givetvis borde vi ha nolltolerans mot våld även gällande denna gruppen, nu undantar man kvinnor från andra länder så att de måste utstå mer våld. Det är inte försvarbart för Sverige som rättsstat, säger Karin Svensson.

Andra kriterier är att sammanboendet inte får ha varit kortvarigt och att man ska ha lämnat relationen i nära anslutning till våldet.

– Det är oacceptabelt att lägga så mycket ansvar på någon i en våldsrelation.

Istället för tvåårsregeln vill Roks att man jobbar förebyggande, genom hårdare granskning av relationen innan ena parten flyttar till Sverige.

– Till exempel kommer man kunna upptäcka de män som vi kallar ”serieimportörer”, som tar hit kvinnor och utnyttjar tvåårsregeln genom att avsluta relationen inom två år så kvinnan tvingas lämna landet och sedan inleder en ny relation. Man kan också upptäcka maktobalanser, om kvinnan kommer av egen fri vilja eller inte.

Utöver det vill Roks att nyanlända ska få bättre information om sina rättigheter, på sitt eget språk.

– Det är politikernas ansvar att få till en förändring. Det vilar ett stort ansvar på dem – samhället måste kunna erbjuda skydd, stöd och hjälp till alla, säger Karin Svensson.

Fakta: 

Detta har hänt

GFT har tidigare rapporterat om Hasti, 24 år, som utsattes för våld av den man hon flyttat till Sverige för att gifta sig med och om juristen Jenni Stavare, som företräder personer som drabbats av tvåårsregeln.

Läs mer här:

De riskerar utvisning om de skiljer sig


Hasti
: ”Både min man och lagen var emot mig”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sparbeting kan påverka MR-arbete

20 miljoner kronor ska sparas in på stadsledningskontoret. Dess arbete med mänskliga rättigheter väntas dras ner och kan delvis flyttas till andra verksamheter kan GFT avslöja.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu