• Blockupys mål är att väcka uppmärksamhet kring ECB:s arbetssätt, som de menar resulterat i att oansvariga finansiärer gynnats på vanliga medborgares bekostnad.
Fria Tidningen

Blockupy mobiliserade mot nedskärningspolitiken

I onsdags demonstrerade tusentals människor från hela Europa mot öppnandet av Europeiska Centralbankens nya skyskrapa. Arrangörerna, nätverket Blockupy, vill skapa en global rörelse mot kapitalism och nedskärningspolitik.

Tidigt på onsdagsmorgonen samlades aktivister i den tyska staden Frankfurt för att ”blockera” Europeiska Centralbankens, ECB, nya högkvarter - en 185 meter hög skyskrapan, som invigdes under dagen. Skyskrapan ska ha kostat 1,3 miljarder euro och är en symbol för bankens makt och rikedom samtidigt som Europa drabbas av nedskärningspolitik, menar nätverket Blockupy som står bakom aktionen.

Gunnar Westin är aktiv i fackförbundet Seko och på plats i Frankfurt. När Fria Tidningen når honom på telefon deltar han i en spontan demonstration efter att ha lämnat en av de fyra blockadpunkter som upprättats runt den nya skyskrapan. Blockadpunkterna som omringade byggnaden i en halvcirkel tvingade fram avspärrningar som försvårade för människor att ta sig fram.

– Själva poängen är att sabba deras invigningsfest och göra det svårt för dem som eventuellt vill delta, säger Gunnar Westin.

ECB reagerade på Blockupys utannonserande av protesten genom att skala ner de planerade öppnings-festligheterna av det nya högkvarteret. Ett 20-tal gäster deltog i öppningsceremonin, något som ECB menade var mer ”lämpligt” i en tid av ekonomisk kris, rapporter Deuche Welle. Men Blockupys mål var framförallt att uppmärksamma ECB:s arbetssätt som de menar favoriserar rika över fattiga, bankerna över folket och långivarna över låntagarna. Blockupys mål är skapa en grund för en internationell rörelse som ska bryta mot ”åtstramningsregimen”.

– Rörelsen är väldigt bred i sina mål, det handlar om prekariseringen av arbetsmarknaden och den påtvingade fattigdomen som följer på nedskärningar. Det är också i uttalad solidaritet med Grekland och dess nya regering, säger Gunnar Westin.

Under dagen hölls tal av bland andra journalisten Naomi Klein som skrivit boken This Changes Everything, Capitalism vs. the Climate. Den stora demonstrationen gick av stapeln klockan 17 så att även de som arbetar skulle kunna delta. Runt 10 000 personer uppges ha deltagit.

– Nedskärningsregimen har sitt hjärta här i centrala Frankfurt. Min och mångas förhoppningar är att den här mobiliseringen ska bli en nytändning mot den internationella nedskärningspolitiken och det kapitalistiska systemet som orsakade krisen, säger Gunnar Westin.

– Det är en internationell rörelse som håller på att växa fram.

Många medier rapporterade på torsdagen om kravaller och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Enligt uppgift ska också en svensk person ha blivit allvarligt skadad.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu