• Arbetet med mänskliga rättigheter ska inte bara drivas av stadsledningskontoret, utan är ett viktigt område för alla nämnder och bolag, säger Mariya Voyvodova (S).
Göteborgs Fria

Sparbeting kan påverka MR-arbete

20 miljoner kronor ska sparas in på stadsledningskontoret. Dess arbete med mänskliga rättigheter väntas dras ner och kan delvis flyttas till andra verksamheter kan GFT avslöja.

Stadsledningskontoret har fått besparingskrav för 2015 på 20 miljoner kronor, vilket kommer innebära personalminskningar, säger HR-direktören Karin Åhström till GFT.

Just nu tittar direktörerna tillsammans över verksamheten och var pengar ska sparas in.

– Det blir ingen osthyvelprincip, utan vi har gjort en värdering tillsammans utifrån uppdrag och ansvar, säger Karin Åhström.

Kontoret betår bland annat av avdelningar som jobbar med profilfrågor för den rödgrönrosa majoriteten, som exempelvis mänskliga rättigheter och integration.

Exakt antal tjänster som påverkas eller på vilka avdelningar säger Åhström att det är för tidigt att besvara, men exempelvis kommer MR-avdelningens nuvarande nio tjänster att minskas.

– Ja, någon förändring kommer det att bli. Det kommer bli en minskning av antal anställda och det berör även HR och MR, säger Åhström.

Hon tillägger dock att utgångspunkten är att delar av arbetet med mänskliga rättigheter kan komma att flyttas ut från stadsledningskontoret till andra kommunala verksamheter, men att det bygger på politiska beslut.

– Verksamheten kommer att genomföras, men kanske inte hos oss, staden har inte för avsikt att något ska upphöra.

Vilka olika scenarier som man utgår säger Karin Åhström att hon inte kan säga, eftersom förslaget inte är klart ännu. Hur förändringarna kommer påverka stadens arbete med mänskliga rättigheter är det för tidigt att säga, enligt Klas Forsberg, chef för MR-avdelningen.

– Jag måste se en helhet först. Det finns ju inte bara ett sätt att organisera saker, utan många olika. När jag ser resultatet kan jag göra den bedömningen, säger Klas Forsberg.

Att flytta ut mer verkställande delar från stadsledningskontoret till andra delar av staden är dock en pågående process sedan tidigare, påpekar han.

Planen är att den nya organisationen ska gälla från den 1 juli, men beredning av eventuella förändringar påbörjas nu. Beslutet ligger dock hos politikerna. Mariya Voyvodova (S) är kommunalråd med ansvar för mänskliga rättigheter.

Sparbetinget på 20 miljoner kommer även påverka stadskansliets MR-avdelning. Hur rimmar det med Göteborgs fokus på mänskliga rättigheter i budgeten för 2015?

– Stadsledningskontoret (SLK) har ett mål och inriktningsdokument med tydliga skrivingar kring mänskliga rättigheter. Jag tycker att MR-arbetet i staden kräver ett centralt strategiskt stöd. Men samtidigt MR arbetet kan och bör inte bedrivas utifrån SLK endast. Det är ett viktigt område för alla stadens nämnder och bolag.

Med bakgrund i den styrande majoritetens fokus på rättighetsfrågor, anser du att MR-avdelningen bör undantas från stadsledningskontorets sparbeting?

– När de rödgrönrosa partierna lade sitt mål och inriktningsdokument till stadsledningskontoret så fanns mänskliga rättigheter med som en viktig och prioriterad fråga. Jag utgår ifrån att stadsledningskontoret väger in det i sin bedömning, säger Mariya Voyvodova.

Fakta: 

Detta är stadsledningskontoret

Stadsledningskontorets uppgift är att stötta kommunstyrelsen gällande att leda, samordna och följa upp stadens verksamheter, exempelvis gällande välfärdsfrågor, stadsutveckling, ekonomi och juridik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu