Romer stämmer staten efter registerskandal | Fria.Nu
  • Protester på Möllevångstorget efter avslöjandet av registret 2013.
Skånes Fria

Romer stämmer staten efter registerskandal

Organisationen Civil right defenders stämmer svenska staten för kränkning av de mänskliga rättigheterna. Bakgrunden är Skånepolisens registrering av romer. Samtidigt ska Justitieombudsmannen (JO) titta på fallet.

Organisationen representerar åtta vuxna och tre barn som finns i Skånepolisens romregister. I ett filmklipp på nätet berättar flera av personerna om hur de känner inför registreringen.

– Vad spelar det för roll om man begår brott eller inte när man ändå hamnar hos polismyndigheten. Och när det enda brottet man kan hänvisa till är att vara rom, säger en man.

– Jag känner att jag kvävs av ilska, säger en kvinna.

Dagens nyheter avslöjade 2013 att över 4 000 personer hade klumpats ihop i ett olagligt register hos Skånepolisen. Samtliga var romer eller hade koppling till romska släkter. Det rörde sig både om barn och vuxna, om levande och döda personer, varav många utan koppling till kriminalitet

Justitiekanslern har tidigare bedömt att de som registrerats har utsatts för kränkning och har rätt till skadestånd på 5 000 kronor. Civil rights defenders menar att siffran är lågt satt.

Säkerhets- och integritetsnämnden (SIN) har tidigare slagit fast att registreringen i sig var olaglig. Ur en av stämningsansökningarna till Stockholms tingsrätt framgår det att Civil right defenders nu vill slå fast att personerna hamnade i registret på grund av etnicitet och att det bryter mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.

– Vi vill få den etniska aspekten prövad. De instanser som tittat på det här tidigare har inte utrett det ordentligt och inte kunnat konstatera att det är på etnisk grund. De som vi företräder är mest upprörda över att ha registrerats på grund av att de är romer, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil rights defenders.

Samtidigt öppnar Justitieombudsmannen (JO) en granskning. Flera utredningar har tidigare misslyckats med att få fram någon ansvarig. Dagens nyheter skriver att JO vill ta reda på vem det var som fattade beslut om att bygga upp registret. Tidigare utredningar om tjänstefel har lagts ner eftersom ansvarsbördan har setts som oklar.

Fakta: 

Fotnot: Civil right defenders hette tidigare Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2019 Fria.Nu