• Daniel Andersson, Elin Hedman och Kim Abelsson.
Göteborgs Fria

Kvinnliga röster ur Pusterviks högtalare hela veckan

Under nästa vecka kommer allt som kommer ur högtalarna på Pustervik att vara kvinnliga röster. Trion bakom jämställdhetsprojektet vill få såväl dj:s som besökare att uppmärksamma hur mycket manliga artister som spelas och hoppas på att ge en tankeställare som tar sig utanför Pusterviks väggar.

Musikskribenten Daniel Andersson upplevde hur mansdominerad musiken som spelades på olika klubbar var och fick idén till projektet som nästa vecka går av stapeln. Kim Abelsson och Elin Hedman var genast med på tåget.

– Det handlar om hur det män och kvinnor gör värderas överlag i samhället, och att det en kvinna gör värderas alltid lite lägre än vad en man gör. Det manliga geniet är ett fenomen som har funnits med länge, säger Elin Hedman som representerar klubben Instant.

Från början var en tanke att inte ens göra en ”grej” av projektet, utan helt enkelt bara spela kvinnliga röster under hela veckan. Ingen av de tre tror att särskilt många besökare hade reagerat, möjligtvis med undantag från sena fredagskvällar då önskningarna om Håkan Hellström och Broder Daniel börjar trilla in.  

– Jag tror att många som kommer att komma inte har någon aning om vad vi sysslar med, men om man vistas i en miljö som är mer jämställd tror jag att det förändrar och att man omedvetet kan få en tankeställare, säger Daniel Andersson.

De senaste åren har liknande initiativ kommit för att uppmärksamma just den ojämställda musikbranschen. Ett exempel är Jämställd Festival, som varje år räknar akterna på Sveriges festivalscener utifrån kön. Kim Abelsson, som jobbar på både Pustervik och med klubb- och konsertarrangörsgruppen Woody West, upplever att det trots allt har skett vissa förändringar inom musikvärlden.

– Backar jag bandet ett antal år hade jag nog ingen kvinnlig bokningskontakt, det har jag flera nu. Det var väldigt svårt att hitta kvinnliga dj:s, men nu är det väldigt vanligt på klubbscenerna. Och när jag tittar på festivalprogram tycker jag mig också se en bättre fördelning än tidigare.

En skillnad med projektet på Pustervik är att det inte är artister eller dj:s som ”räknas” – bara vilka röster som hörs.

– Visst, man kunde ha haft bara kvinnliga dj:s men jag tror att många kvinnor redan tänker mer på det. Vi vill utmana männen också, säger Daniel Andersson.

Förhoppningen är att projektet får liv även utanför Pusterviks väggar, som en tankeställare och uppmaning till att fundera över vad man faktiskt spelar och inte bara oreflekterat fortsätta att spela främst manliga musiker.

Responsen har hittills enbart varit positiv, och ingen av arrangörerna tror att frågan är särskilt kontroversiell. Daniel Andersson berättar om en fråga han har fått om projektet, om varför han som kille gör det här.

– Jag tycker att det är en tråkig fråga och jag tycker att den är irrelevant. Vi som killar har ett ansvar att jobba med detta också, och inte stå vid sidan om.

Elin Hedman påpekar att alla maktpositioner har ett ansvar om det ska bli bättre, och även om de inte tror att detta blir veckan som förändrar musikvärlden kan den ändå sätta fingret på något.

– Som man kanske det handlar om att man måste backa också. Det handlar om att ge utrymme, då kan det bli rätt personligt att man måste ge upp någonting.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jazz är farligt räddar liv

Under Kulturkalaset återkommer klubbarrangören Elena Wolay med festivalen Jazz är farligt på Liseberg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu