• Lina Mannheimer långfilmsdebuterar med Ceremonin, en film om gränsöverskridande relationer och sadomasochism.
Göteborgs Fria

Med förstoringsglas på mänskliga beteenden

Regissören Lina Mannheimer porträtterar i filmen Ceremonin Catherine Robbe-Grillet, som är Frankrikes mest berömda dominatrix. – Det är inte bara en film om BDSM, den berör egentligen främst allmänmänskliga frågor, säger hon.

Hanna Dahlström

Av en slump såg Lina Mannheimer dominatrixen Catherine Robbe-Grillet i fransk tv. Hon berättade där om sin relation med en yngre kvinna, som gett upp sin frihet för att vara undergiven Catherine.

– Jag blev fångad av att höra en äldre dam prata om ett så tabubelagt ämne som sin egen sexualitet – som dessutom handlar om dominans och underkastelse. Hon sa allt på ett stolt och självklart sätt, säger Lina Mannheimer.

Två år senare började hon följa och intervjua Catherine Robbe-Grillet och fyra personer i hennes närhet. Det blev många och långa samtal om kärlek, vänskap, makt och frihet och deras förhållande till BDSM.

Catherine Robbe-Grillet är skådespelare och författare som redan på 50-talet gav ut en roman på BDSM-temat. I dag är hon en aktiv dominatrix och får regelbundet förslag från yngre män och kvinnor som vill bli dominerade av just henne. Hon lever utanför samhällets normer, menar Lina Mannheimer.

– Hon är en sann rebell, samtidigt som hon levt väldigt konservativt. Hon var gift och blev försörjd av en man. Men hon valde att inte skaffa barn och att ha ett öppet äktenskap, vilket är jättespeciellt för en kvinna ur hennes generation.

Ceremonin är Lina Mannheimers långfilmsdebut där hon skildrar en äldre kvinna som dominerar yngre män och kvinnor. Hade filmen haft ombytta roller, med en äldre man som dominant, hade den varit mer problematisk att göra, säger hon.

– Då hade man bara reproducerat rådande maktdynamik. Kvinnlig sexualitet är fortfarande superprovokativt, så Catherine provocerar eftersom hon är kvinna. Hon och de andra i filmen spränger tabun kring kvinnlig sexualitet.

Att göra en film om BDSM var aldrig Lina Mannheimers huvudsyfte. Snarare upplevde hon att Catherine Robbe-Grillets ceremonier fungerar som ett förstoringsglas på mänskliga beteenden och drivkrafter.

Ser du Ceremonin som en feministisk film?

– Det är ett antal kvinnor i åldrarna 50 till 84 som har ordet i filmen. De diskuterar sina livsval, drivkrafter och existensfilosofiska frågor. De representerar det allmänmänskliga och inte bara gruppen kvinnor – det gör Ceremonin feministisk.

Vad har du fått för publikreaktioner?

– Allt från att folk blir skitprovocerade och tycker synd om de här människorna som blir ”tvingade” till olika saker – till rena hyllningar.

I media har Ceremonin flitigt jämförts med storsäljaren Fifty shades of Grey, som också behandlar BDSM-temat. Och att filmerna gick upp på bio samma helg är ingen slump.

– Vi tänkte innan att även om det är två helt olika filmer så kommer de att jämföras. Så vi gjorde en grej av det och lät vår film visas samtidigt.

Lina Mannheimer tycker att det är intressant att filmerna jämförs, även fast de är olika. Det skapar en ett samtal och en medvetenhet, menar hon.

– Det blir en debatt om BDSM – även om det inte är det Fifty Shades of Grey handlar om. Min film rider på vågen som Fifty shades of Grey skapat och blir samtidigt ett alternativ till den.

Fakta: 

Ålder: 34.

Bor: Göteborg.

Utbildning: Examen i film- och konstvetenskap från Universidad de Nebrija i Madrid. Studier vid Handelshögskolan i Stockholm och Göteborgs Filmskola.

Inspireras av: Min mamma och andra modiga människor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu