Pressade terrorgrupper ingår allians | Fria.Nu
  • Saa, en av de nigerianska skolflickor som kidnappades av extremiströrelsen Boko Haram, men lyckats fly, vittnade vid det sjunde toppmötet för mänskliga rättighet och demokrati i Geneve, Schweiz, i februari.
Fria Tidningen

Pressade terrorgrupper ingår allians

Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram i Nigeria uppger nu att de ingår allians med terrorgruppen IS i Syrien och Irak. Men alliansen är framför allt ett propagandaverktyg, säger forskaren Musa al-Gharbi.

Det var i helgen som extremistgruppen Boko Haram, aktiv i norra Nigeria, uppgav på sin Twitter att de nu utökar sitt samarbete med den islamistiska terrorgruppen IS. I en inspelning som lades ut på nätet förklarar rörelsens ledare Abubakar Shekau trohet mot kalifatet i både med- och motgång.

En rad grupper har nu svurit trohet till IS, men Boko Haram är troligen den största. Alliansen har framförallt ett stort propagandavärde för båda grupperna, menar forskaren Musa al-Gharbi vid Sydvästligt initiativ för Mellanöstern-konflikter vid University of Arizona, USA.

– Att ingå samarbete med IS kommer ge Boko Haram rykte om att vara ännu mer kraftfulla och skrämmande, säger han.

– IS å sin sida glädjer sig åt att ha aktörer som uttrycker sitt stöd för dem på andra platser i världen, speciellt från en så stor grupp som Boko Haram.

På grund av det stora geografiska avståndet tror dock inte Musa al-Gharbi att samarbetet kommer ha någon större inverkan i realiteten.

– Det är inte sannolikt att de kommer att genomföra något samarbete på operativ nivå. IS har inte direkt råd att lägga stora delar av sina resurser utanför Irak och Syrien just nu. Detsamma gäller Boko Haram, som är låsta till en massiv kamp för att behålla sina områden i norra Nigeria.

Vissa har fruktat att samarbetet skulle innebära att de båda grupperna nu kommer att sprida sig, men ingen av rörelsarna utgör något hot utanför de länder där de redan befinner sig, enligt Musa al-Gharbi. Den bästa strategin för att stoppa IS framfart är att strypa resurs- och vapeninflödet till icke-statliga grupper i Irak och Syrien, eftersom detta allt som oftast visat sig hamna i händerna på IS, menar han.

– Men tyvärr tenderar militära insatser istället ses som den bästa lösningen, något som bara hjälper IS i rekryteringen av både fler soldater och medel.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nationella proven utreds

Första steget i förändringen av nationella proven blir frivilliga prov i SO och NO för årskurs 6.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu