• Genomförandet och rättningen av de nationella proven innebär en oehört stor börda för många lärare och många vittnar om hur den ordinarie undervisningen drabbas negativt.
  • Gustav Fridolin, utbildningsminister
Fria Tidningen

Nationella proven utreds

Lärarnas arbetsbörda kring de nationella proven har länge uppmärksammats av Lärarförbundet. Nu gör regeringen en grundlig utredning och en första åtgärd är att göra nationella prov i SO och NO i årskurs 6 frivilliga.

I februari presenterade nuvarande utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tillsammans med tidigare utbildningsminister Jan Björklund (FP) en skolpolitisk överenskommelse. Förutom det mycket uppmärksammade förslaget om att på prov införa betyg från årskurs 4 innebär överenskommelsen också att de nationella proven ska utredas.

Lärarförbundet har länge kämpat för att mängden nationella prov ska ses över och i ökad utsträckning rättas digitalt.

– Arbetsbelastningen kring de nationella proven är orimligt hög. Det är verkligen inte en dag för tidigt att de nationella proven ses över, sa Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande i november.

Utbildningsdepartementets utredare ser nu över hela konceptet med nationella prov.

– I dag är det oklart vilket syfte de nationella proven ska uppfylla, säger Gustav Fridolin.

– De ser olika ut och är utformade under olika tider. Det finns en osäkerhet bland både lärare och elever och det är därför vi nu tillsätter den här utredningen.

Ett första steg har nu tagits i förändringen som innebär att skolor kommer vara fria att besluta om de nationella proven i SO och NO för årskurs 6. Ändringen i skolförordningen gäller från och med den 15 april och innebär därför att redan vårterminens prov blir frivilliga för skolor att genomföra, något som rektorn beslutar om. Den aktuella ändringen är dock den enda åtgärden som kommer att genomföras nu i vår, uppger Gustav Fridolin, de andra förslagen kommer att införas någon gång senare under mandatperioden.

– Det största problemet finns i årskurs 6 eftersom de har det största antalet och ofta en och samma lärare som ska ha hand om alla prov. Därför ville vi inte vänta med att minska arbetsbördan just där.

Något som lärarna framförallt efterfrågat är en digitalisering av rättningen av proven. Detta skulle spara in mycket tid som i dag tvingas läggas på administration, istället för på undervisning. I Danmark är ett sådant system redan i bruk sedan fem år tillbaka. Men trots det kommer det att ta tid innan en digitaliserad rättning kan införas, enligt Gustav Fridolin.

– Det är inte lätt att genomföra. Det är stora datasystem som ska till och man måste också titta på vilka delar man kan rätta digitalt och vilka delar som kräver en mer kvalitativ rättning.

Det helhetsgrepp som nu tas på frågan om de nationella proven innebär inte bara att systemet för att göra proven ses över utan även en utvärdering av vilka ämnen de ska innehålla. Det kan betyda att de relativt nyinförda nationella proven i SO och NO kan komma att tas bort igen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu