”Take care of the baby” | Fria.Nu

Krönika


Hannah Lemoine
Skånes Fria

”Take care of the baby”

Hannah Lemoine om mötet med en kvinna i samma situation som henne själv. Men ändå inte. 

Härom morgonen när jag en smula bitter över det iskalla och blåsiga Skånevädret gick från tåget till min arbetsplats i Malmö, kom en ung gravid kvinna fram till mig och frågade på engelska om jag hade några pengar att undvara. Det hade jag inte. Inga lösa pengar i alla fall. Hon frågade om jag möjligtvis kunde köpa mat till hennes två barn som satt bak i en skåpbil på en parkering i närheten. Hon pekade.

Jag tittade mot bilen och ner på hennes mage. Det var två månader kvar, sa hon. Hon var rädd, sa hon. Jag nickade förstående. Jag vet precis hur det känns, jag har ju också varit gravid och rädd. För förlossningskomplikationer, för att något skulle gå fel, för att föda utan sjukhuspersonal på grund av överbelastad sjukvård.

Jag förstår.

”How can I take care of this baby”, sa hon. ”We live in a car, we have nothing”.

Jag förstår över huvud taget ingenting.

Där stod vi. Två kvinnor, ungefär lika långa. Mitt i blåsten och isregnet i centrala Malmö. Hon heter Maria. Det heter jag med, i andranamn. Jag har just lämnat mina barn på förskolan och gått till jobbet, hon har lämnat sina barn bak i en iskall skåpbil för att gå ut och vädja till främlingar om hjälp.

Min förlossningsoro var kanske både normal och helt rimlig. Men aldrig att jag behövde tänka på hur jag skulle kunna klara av att ta hand om bebisen i en skåpbil.

Jag vet att många föredrar att köpa mat till de som tigger. Det kanske ger dem en känsla av kontroll, då vet de i alla fall vad pengarna går till. Samma resonemang verkar EU använda, när de avsätter en massa pengar för att hjälpa EU-migranter, det senaste nu är exempelvis 87 miljoner riktat till dem som befinner sig i Sverige.

Man hade kunnat ge dem pengarna direkt och lita på att de själva vet vad de behöver investera i för att skapa ett tryggt och bra liv med möjlighet till långvarig försörjning. Men istället knyter man dem till informationsprojekt. De räknar med att projektet kommer nå 700 EU-migranter över de närmaste fem åren. Det blir en kostnad på 125 000 per EU-migrant. I lön. Till de som ska arbeta med att ge information till dem som tigger om ”hälsa och hygien”.

Mmm. Vilka väl spenderade pengar.

Jag hade dessvärre inte 125 000 att ge Maria rakt i handen så att hon slapp riskera sin och sina barns hälsa genom att bo i en skåpbil. Jag hade 200 spänn på ett sparkonto som jag tog ut.

”Take care of the baby, alright?” sa jag när jag gav henne pengarna.

”I will do my best” svarade hon.

Jag tror henne.

Synd att EU inte gör det.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu