En utväg ur strukturerna | Fria.Nu
  • Rebecka Vinthagen och Edda Manga är redaktörer för den nya feministiska antologin Utvägar.
Fria Tidningen

En utväg ur strukturerna

Hallå där Rebecca Vinthagen, som tillsammans med Edda Manga står som redaktör för antologin Utvägar – feministiska allianser för en solidarisk framtid. Vad är bakgrunden till det här bokprojektet?

– Settings, som jag arbetar med, och Feministiskt perspektiv höll en talk show under den stora feministiska konferensen Nordiskt forum i Malmö förra året. Där skapade vi en plats för att få fram den verkliga bredden i den feministiska rörelsen eftersom det ibland finns en iver att skapa ett Vi, som samtidigt riskerar att exkludera många. Sedan ville vi gärna publicera något från talk showen för vi upplevde att det blev många fantastiska möten där.

Vilka fick vara med i boken?

– Deltagarna i boken är ett slags stillbild, ett utdrag ur vår feministiska samtid, både från forumet, men också andra feministiska rum. Det är människor som med feministiska perspektiv diskuterar en rad olika ämnen som säkerhetspolitik, ekonomi, miljö och migration.

Hur kommer det sig att ni också har skönlitterära texter med i antologin?

– Det är ett slags texter som kan gå in i läsaren på ett annat sätt än vad en debattartikel gör. Att vända sig till feministiska aktörer inom kulturen var också ett självklart val då de är en viktig del av den feministiska rörelsen som ofta bryter ny mark och visar på andra alternativ, som exempelvis Nasim Aghilis föreställning Europa Europa som det finns ett utdrag ifrån i boken. Vi vill lyfta fram fler av de rösterna.

Vad kan Utvägar lära oss om den feministiska rörelsen av i dag?

– Titeln anspelar på att vi ibland är så inne i ett system att vi tror att ingen annan verklighet är möjlig. De här texterna visar att det inom feminismen finns enormt många förslag på andra sätt att organisera oss i samhället. Det finns en annan syn på vad det innebär att vara människa och vi kan anpassa samhället efter det. Jag hoppas att boken ska fungera som en inspiration.

Annons

Rekommenderade artiklar

Dyke hard ger oss extra allt

8 mars

Nu har Dyke hard premiär. En queer öppning för b-filmsälskaren. En väg till b-filmen för den queera.

Fria Tidningen

Feministisk metamorfos

8 mars

Med 17 olika kreatörer och ett antal artister arrangerar Metamorfos på söndag sin första feministiska designmarknad.

Göteborgs Fria

Nytt ljus på samernas vikingatid

Historiska museet har spetsat sin utställning om vikingatiden med en separat del om samiskt liv. Fria Tidningen åkte dit och fick en egen visning av museets utställningsansvariga Inga Ullén och forskaren Inger Zachrisson.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu