• Hasti flyttade till Sverige eftersom hon gifte sig med en svensk man. Men när hon kom till Sverige började han slå henne. FOTO: ELIN SCHWARTZ
Göteborgs Fria

”Både min man och lagen var emot mig”

Hasti, 24 år, utsattes för våld av den man hon flyttat till Sverige för att gifta sig med. Nu vill hon stötta andra att våga lämna sin partner – och kämpa för att lagen ändras.

– Både min man och lagen var emot mig. Men det finns hjälp att få.

Det säger Hasti, från Iran, som flyttade till Sverige för fem år sedan efter att ha gift sig med en svensk man. Hon var bara 18 år när hennes familj hemma i Iran bestämde, mot Hastis vilja, att hon skulle gifta sig med en släkting från Sverige. Under förlovningstiden pratade de ofta i telefon och Hasti fick efter hand en bra bild av mannen.

– Han verkade snäll, bättre än andra. Jag var inte kär, men min familj sa att ”kärlek kommer senare”.

De gifte sig i Iran och han övertygade snart henne att flytta till Sverige.

– Först sa jag nej för jag ville inte lämna mamma, hon är den viktigaste personen i mitt liv, men han sa att så fort jag kom till Sverige kunde jag bjuda dit mamma.

Hasti var rätt nöjd med sitt liv i Iran. Hon studerade naturvetenskap med sikte på att bli tandläkare, men mannen sa att det fanns ännu bättre möjligheter till studier i Sverige. Det, tillsammans med familjens uppmuntran att flytta, gjorde att hon till slut gav sig av.

Men livet med mannen i Sverige blev inte som hon trott.

Mannen började kontrollera Hasti genom olika regler. Han tvingade henna att komma hem tidigt på kvällarna och kunde bli arg och våldsam om hon inte svarade i telefon med en gång. Han tillät henne inte heller att bjuda sin mamma till Sverige.

Det var inte bara mannen som kontrollerade Hasti, utan även hans mamma.

– Hon ville bestämma vad jag skulle ha på mig och hur jag skulle bete mig. De lämnade Iran för 30 år sedan och det kändes som att de levde kvar i normerna som gällde i Iran då, säger Hasti.

Hon ringde sin familj i Iran och försökte berätta att hon ville skilja sig. Hennes mamma var den enda som gav stöd, resten av familjen vägrade acceptera en skilsmässa och uppmanade henne istället att stanna hos mannen.

– De sa att det inte var så farligt och att ”det händer många, var snäll så blir det bra” och att ”han har ju inte dödat dig i alla fall”. Men Hastis kompis förstod allvaret och uppmanade henne att göra en polisanmälan.

Till slut tog Hasti mod till sig och ringde polisen, som hjälpte henne att flytta till ett skyddat boende.

Det var nu som Hasti fick veta att en skilsmässa kunde innebära att hon skulle utvisas, eftersom hennes tvååriga uppehållstillstånd endast gällde så länge hon var gift.

– Det skulle vara värre att bli skickad till Iran än att fortsätta vara gift. Min familj är värre än honom, så jag tänkte ibland att jag skulle försöka vara med honom ändå.

Men samtalen med kuratorn på det skyddade boendet gjorde dock att Hasti orkade begära ut skilsmässa. Hon fick också hjälp av jurister att driva fallet att få stanna i Sverige. För ungefär ett halvår sedan fick hon äntligen sitt permanenta uppehållstillstånd.

Nu bor Hasti i en egen lägenhet i Göteborg, läser till undersköterska och har börjat på en kurs om kvinnors rättigheter hos nätverket Terrafem.

– Nu vill jag hjälpa andra som hamnar i samma situation. Jag vill säga till andra att de är värda att ha ett bra liv.

Hasti anser också att lagen borde ändras så att fler ska slippa hamna i samma situation.

– Det är konstigt att lagen gör så att han (mannen) får bestämma om jag får bo här eller inte. Hade jag bott kvar med honom hade jag fått uppehållstillstånd, men då hade jag kanske blivit jättepåverkad och fått psykisk ohälsa. Jag tror att en del män, och säkert kvinnor också, gifter sig med någon från ett annat land just för att de vet att man blir helt beroende av dem.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De riskerar utvisning om de skiljer sig

8 mars

Varje år riskerar 500 personer som utsatts för partnervåld utvisning när de skiljer sig. Juristen Jenni Stavare väcker frågan om det är rimligt.

Göteborgs Fria

Vilks-debatten ställs in

Ung Pirats planerade paneldebatt i Göteborg, där Lars Vilks skulle delta, ställs in helt och hållet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu