Vi behöver en feminism underifrån – för att ta makten över våra liv | Fria.Nu

Debatt


Feminism underifrån
  • ”Vi tänker kämpa för mer fritid och mindre arbete och för vår rätt till trygghet i det offentliga rummet”, skriver veckans debattörer.
Skånes Fria

Vi behöver en feminism underifrån – för att ta makten över våra liv

Det är genom oss själva som de feministiska förändringarna kommer, skriver det nystartade nätverket Feminism underifrån.

Feminism underifrån är ett nystartat nätverk av olika feministiska organisationer som i år bestämde sig för att gå samman och uppmärksamma vår feministiska kamp kring 8 mars.

Vi vill formulera en feministisk vision om att krossa patriarkatet underifrån – inte genom staten, inte genom institutioner utan genom oss själva. Vi vill visa att vi själva har makten att förändra och att vi inte behöver varken partier eller välgörenhet för att skapa det vi vill ha, och därför har vi samlats för att under en vecka organisera oss, demonstrera, lära av varandra, festa och sprida feministisk glöd och kampvilja genom Malmö.

De tider vi lever i nu kräver nämligen en sådan feminism. Vi lever i en galen tid med högervindarna blåsande hårt kring knuten. Oavsett färg på sittande regering kan vi konstatera att de senaste åren inneburit en rad försämringar av kvinnors villkor.

Vi har sett privatiseringar som tömt vår offentliga sektor på resurser. I dag går pengarna till vinst i privata företag istället för fler undersköterskor, mindre barngrupper eller en utjämning av löneklyftorna mellan olika yrkesgrupper. En politik där näringslivet får diktera villkoren kommer alltid betalas av kvinnor som får arbeta gratis i hemmen när det offentliga sviker.

Vi har också sett skattesänkningar som resulterat i försämrad vård för alla, men i synnerhet för kvinnor. Vi har vridit tillbaka klockan när de som föder barn återigen riskerar sina liv, en situation som vi hoppades var död och begraven för hundra år sedan.

Det är också en majoritet kvinnor som arbetar i den numera privat-offentliga sektorn som enligt högern varken är värda högre löner eller en minskad arbetsbelastning. Vi har upplevt en ökande otrygghet i olika offentliga rum. Vi har tvingats se våldtäktsman efter våldtäktsman frias av det alltmer förvrängda rättsystemet.

Det blåbruna hatet mot kvinnor och transpersoner i allmänhet, och feminister i synnerhet, har eskalerat. Vi trakasseras på nätet så fort vi uttrycker vår åsikt, eller bara i stort sett existerar. Vi attackeras på gatan för att vi kämpar för en rättvisa värd namnet.

Vi är alltmer rättslösa i ett samhällsklimat som är kallare än Malmös snålblåst. Det finns en klick som tjänar på att splittra oss med hjälp av rasism, transfobi, homofobi och sexism. En revolutionär feminism står för allt som är dess motsats. Vi vet att den feministiska kampen är ett stort hot mot dem som tjänar pengar på vårt arbete och våra behov.

En enad arbetarklass är den värsta mardrömmen för dem som äger och har makt. Att vår feministiska kamp står som motpol till den fascistiska högervåg som sveper över Europa fick vi dyrt erfara förra året då kämpande feminister i Malmö blev attackerade av nazister.

Men vi sörjer inte – vi organiserar oss. Vi tänker inte gå som förlorare ur den kamp som pågår mellan ett å ena sidan alltmer konservativt, rasistiskt och sexistiskt samhälle och å andra sidan en värld där vi står enade och bygger vårt samhälle på gemenskap och jämlikhet.

Ett system där staten ständigt skyddar kapitalet kommer aldrig någonsin kunna leverera någon förändring på riktigt. Regering, riksdag och näringsliv må kalla sig feminister när de pratar kvotering i bolagsstyrelser eller annat trams som gynnar ett fåtal individer på den stora arbetande massans bekostnad.

Det är inte vad vi kallar feminism. Feminism är kamp och organisering – vi har vunnit segrar förr och vi kommer att göra det igen. Det är vi som driver de feministiska frågorna framåt, på jobbet, i hemmet och i det offentliga rummet.

Vi är feminism på riktigt – vi är Feminism underifrån!

Vår vecka är full av kamplust och framtidstro – och vi bjuder in er alla att delta i kampen. Nu är det tid att organisera sig. Vi uppmanar därför alla att samlas och träffas på vår demonstration på söndag.

Vi träffas 11.30 på Möllevångstorget och tågar genom staden tillsammans, för att visa att gatorna i Malmö fortfarande tillhör oss.

Vi tänker kämpa för mer fritid och mindre arbete och för vår rätt till trygghet i det offentliga rummet. Vi tänker kämpa för kollektiva lösningar av det obetalda arbetet, vi kämpar för en socialistisk feminism.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu