Vilks-debatten ställs in | Fria.Nu
  • Gustav Nipe, Ung Pirats förbundsordförande, ser det som hänt som ett bakslag för yttrandefriheten.
Göteborgs Fria

Vilks-debatten ställs in

Ung Pirats planerade paneldebatt i Göteborg där Lars Vilks skulle delta ställs in helt och hållet.

– Frågan är om det går att arrangera en sådan debatt någonstans i Sverige, säger Gustav
Nipe, ordförande för Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat, vars planerade paneldebatt fått stor uppmärksamhet.

Planen var att hålla ett samtal med temat ”Vart är yttrandefriheten på väg” med Lars Vilks, Sakine Madon, Alexander Bard och Peter Sunde i panelen.

Samtalet skulle först ha hållits på onsdagen, i Folkets hus vid Järntorget, men flyttades sedan till fredagen efter önskemål av Lärarförbundet som skulle hålla sin kongress i samma hus och samma tid.

– Både Paris och Köpenhamn ligger färskt i minnet. Man vill inte riskera att någonting händer på ett årsmöte. Jag kan känna det som ordförande också, man utsätts ju för en risk, säger Elisabeth Mossberg, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg, till SVT:s Kulturnytt.

Men det blir inte heller något panelsamtal i morgon, fredag. Mats Gröndal, ordförande för Folkets hus i Göteborg, säger till Västnytt att paneldebatten skulle störa övrig verksamhet i huset även på fredagen.

– Vi har en artistskola här i huset som samtidigt har en barn- och ungdomsföreställning. De har sålt biljetter till sin föreställning. Vi kan ju inte begära att de ska återbetala dem bara för att Piratpartiet ska kunna genomföra detta, säger han han till Västnytt.

Gustav
Nipe ser det som hänt som ett bakslag för yttrandefriheten.

– Det är en tragedi att yttrandefriheten när vi nått en punkt där vi inte han ha samtal och debatter med vissa personer. De vågar helt enkelt inte ha samtalet på Folkets hus trots att polisen garanterat säkerheten. Jag undrar vart Sverige är på väg.


Nipe
hänvisar också till att Karlstad och Örebro universitet har ställt in planerade framträdanden med Lars Vilks efter dåden i Köpenhamn. Ung Pirat har också märkt svårigheter med att hitta en lokal där Vilks kan framträda.

– Vi har varit i kontakt med flera lokaler,
eventlokaler där det normalt sett inte är något problem att arrangera men folk tycker det är oroligt och olustigt och säger att anställda ”inte ska behöva bli sprängda i luften när de går till jobbet”. Extremisterna försöker tysta vissa personer, och de håller på att vinna mark.

Men om människor är rädda, ska man inte lyssna på deras oro då?

– Om inte yttrandefriheten är mer än högtravande retorik så måste man vara beredd att backa upp yttrandefriheten, säger Gustav
Nipe.

­– Det här måste upp till en större politisk diskussion, hur hade det varit om en annan kontroversiell person – till exempel Gudrun Schymans – event också ställdes in? Man måste vara beredd att kämpa. Vi ska inte skälla på dem som är rädda men det krävs att människor med mod träder fram.

Men man måste ju också få välja vilka som pratar i ens lokaler, om man anser att någon är för extrem?

– Jo, absolut om vi får det skälet. Men det är inte det skälet vi får, utan rädsla och oro.

De argument som framförts från Folkets hus är att ert event krockar med andra, att de redan bokat lokaler i huset, det hade ju kunnat lösas om ni hade bättre framförhållning.

– Eventet i Örebro var planerat i månader i förväg och ställdes ändå in. Det är en trend.

Kommer ni försöka hitta en ny lokal?

– Det kan inte bli något nu, polisen har krav på ett par dagars framförhållning.

Men längre fram?

– Ja, om vi hittar en lokal, så absolut. Men det behöver nog vara en lokal utanför en stad, så det inte är någon risk att det är andra människor i närheten, säger Gustav
Nipe.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Både min man och lagen var emot mig”

8 mars

Hasti, 24 år, utsattes för våld av den man hon flyttat till Sverige för att gifta sig med. Nu vill hon stötta andra att våga lämna sin partner – och kämpa för att lagen ändras.

Göteborgs Fria

De riskerar utvisning om de skiljer sig

8 mars

Varje år riskerar 500 personer som utsatts för partnervåld utvisning när de skiljer sig. Juristen Jenni Stavare väcker frågan om det är rimligt.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu