• Sedan i fjol måste hemtjänstpersonalen i Stockholm klocka sina besök hos brukarna.
Stockholms Fria

Personalen ska säga sitt om Paragå

All hemtjänstpersonal i Stockholm ska få svara på vad de tycker om det kritiserade Paragå-systemet.

Stockholms stad ska fråga all hemtjänstpersonal vad de tycker om rapporteringssystemet Paragå. Det är en del av en stor översyn av hemtjänsten som görs i år.

– Jag tror att det är rätt unikt att man går ut till samtliga anställda, säger Clara Lindblom (V), äldreborgarråd i Stockholm, till Kommunalarbetaren.

GPS-systemet Paragå infördes i Stockholms hemtjänst förra året och har mött stark kritik. Paragå är ett program till mobiler och datorer där hemtjänstpersonalen bland annat ska knappa in när de kommer till och går från en brukare. Det ökar stressen och innebär övervakning av personalen, menar en del.

På Södermalm gick hemtjänstarbetarnas driftsektion inom SAC-Syndikalisterna i blockad, varpå vårdföretaget Aleris valde att lockouta personalen. Efter en förhandling förra månaden avslutades konflikten, men systemet är fortfarande i bruk.

Fackförbundet Kommunal menar att det finns fördelar med Paragå, då det inte bara är personalen som övervakas utan också arbetsgivaren. Kommunen kan kontrollera att utförarna fullgjort sitt uppdrag och levererat enligt avtal.

En enkät kommer nu att gå ut till all personal inom både privat och kommunal hemtjänst – via just Paragå-appen, så att man ska nå alla, skriver Kommunalarbetaren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu