Göteborgs Fria

”Läkemedelsriksdag” kan lyfta frågan om äldres läkemedel

Äldres rätt till rätt läkemedel kan bli en av diskussionfrågorna under årets Läkemedelsriksdag, som hålls i dag.

I dag, den 3 mars, hålls för tionde året i rad en ”Läkemedelsriksdag” där olika aktörer på läkemedelsområdet möts, på initiativ av en rad myndigheter. Just äldre och läkemedel har varit huvudtema tidigare år, i år är fokusfrågan istället läkemedel kopplat till osäkerhet, men även i år väntas äldres situation att diskuteras.

– De är en av de grupper som använder mycket läkemedel och därmed självklart intressanta i denna diskussionen. Det är en otroligt viktig fråga. Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström kommer att invigningstala och jag har bett honom att fokusera på läkemedel, säger Annika Tengvall, från Läkemedelsakademin, projektledare för Läkemedelsriksdagen.

Årets tema är Osäkerhetens pris – beslut på bräcklig grund och syftar på balansen mellan behovet av nya mediciner och risken med läkemedel som inte har studerats tillräckligt.

Under Läkemedelsriksdagen hålls diskussioner, debatter och omröstningar. Konferensen, som hålls i Stockholms, ordnas av Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) och Statens beredning för medicinsk utvärdering.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Både min man och lagen var emot mig”

8 mars

Hasti, 24 år, utsattes för våld av den man hon flyttat till Sverige för att gifta sig med. Nu vill hon stötta andra att våga lämna sin partner – och kämpa för att lagen ändras.

Göteborgs Fria

De riskerar utvisning om de skiljer sig

8 mars

Varje år riskerar 500 personer som utsatts för partnervåld utvisning när de skiljer sig. Juristen Jenni Stavare väcker frågan om det är rimligt.

Göteborgs Fria

Vilks-debatten ställs in

Ung Pirats planerade paneldebatt i Göteborg, där Lars Vilks skulle delta, ställs in helt och hållet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu