• Polisen kör bort EU-migranter som övernattat på Sergels Torg.
Stockholms Fria

M-borgarrådets förslag om avhysningar sågas

Tidigare socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) vill göra det lättare att avhysa hemlösa EU-migranter med hjälp av väktare. Ett förslag som riskerar att göda rasismen, varnar Anna Silver, föreningen HEM.

På ett år har antalet boplatser i Stockholm ökat från 17 till 44 stycken. Ett växande problem som nu behöver lösas med radikala åtgärder, menar det tidigare socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), som vill att regeringen ändrar lagen så att kommunen får möjlighet att själv upprätthålla ordningsstadgan. Då skulle staden till exempel kunna hyra in ordningsvakter som sköter avhysningarna av EU-migranter. Med dagens lagstiftning är det möjligt att flytta några meter för att markägaren måste komma in med en ny ansökning till Kronofogden, säger Anna König Jerlmyr till Dagens nyheter.

– Det är inte tiggeriet i sig som är det stora problemet utan boplatserna. En plats som Kista galleria har stora problem, jag har pratat med företrädare för gallerian som talar om att de som finns på boplatserna bland annat använder gallerians toaletter till att duscha och tvätta kläder, säger hon till tidningen.

Men förslaget får skarp kritik från de organisationer som arbetar med hemlösa EU-migranter. Anna Silver, ordförande i föreningen HEM, säger att det tidigare socialborgarrådet inte har gjort mycket för att hjälpa gruppen men blir ändå förvånad över förslaget, som hon ser som extremt och som någonting som man snarare hade kunnat förvänta sig att Sverigedemokraterna föreslog.

– Det visar att hon tycker att det är okej att behandla människor på det här sättet, som att de inte har något värde alls. Jag räknar med att många rasister håller med om de här åsikterna.

Hon tror inte heller att förslaget kommer att få någon effekt för att få ner antalet personer som kommer hit.

– Det kvittar hur många de avhyser, så länge de här personerna inte har någon inkomst i Rumänien så kommer de fortsätta att komma hit. Den enda skillnaden är att de får bilden av att det är lika ruttet här som i deras hemland.

Marika Markovits, direktor på Stockholms stadsmission, håller med om att förslaget är problematiskt. Hon förstår inte syftet med det.

– Det här är en polisiär fråga. Om det handlar om att polisen får lägga mycket jobb på avhysningarna så kan man ju tänka på att de redan får lägga mycket resurser för att bevaka fotbollsevent också men i den frågan diskuteras det inte om kommunen ska gå in och ta över ordningsfrågan, säger hon och fortsätter:

– Sedan handlar det om att bedöma om ett lagbrott har begåtts eller inte. Ska väktarna då göra den bedömningen? Det borde vara myndigheten och kommunen som gör den bedömningen.

Både Anna Silver och Marika Markovits är överens om att kommunen bör satsa pengar på att hjälpa EU-migranterna med boende istället för att hyra in väktare. Stadsmissionen för nu diskussioner med staden om att det bör inrättas ett härbärge som riktar sig specifikt till den romska gruppen. Det härbärget som redan finns, Vinternatt, passar inte den gruppen, menar Markovits.

– Den romska gruppen består av familjer med både kvinnor och män och det är inte helt enkelt att vara kvinna i en stor sovsal där 95 procent består av män. Dessutom lottas sovplatserna ut. Jag skulle inte själv vilja sova där samtidigt som min familj måste sova på gatan.

SFT har försökt få en kommentar av Anna König Jerlmyr som har låtit meddela att hon inte haft tid att svara.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu