Debatt


Joakim Månsson Bengtsson
  • Det ska inte vara ett rationellt beslut att lämna sina barn med släktingar för att resa långt bort för att tigga och frysa, skriver Joakim Månsson Bengtsson, initiativtagare till gruppen Hjälp tiggare i Lund.
Skånes Fria

Onödigt lidande är inte försvarbart

Det krävs snabba, handlingskraftiga och medmänskliga insatser för utsatta EU-migranter, menar Joakim Månsson Bengtsson från föreningen Hjälp tiggare i Lund.

För det första vill jag gärna tydliggöra vilka jag menar när jag skriver EU-migranter. Jag menar mina vänner. Jag menar Matildas familj bestående av bland andra Claudia, Mirela och Hutsy. Jag menar en av mina bästa vänner Andrei och hans pappa Cristian. Jag menar Nina, jag menar Viorel och Catalin. Florin, Dana, Dedina och många andra underbara personer. Jag menar människor med namn och familj. Medmänniskor med fruktansvärda livshistorier och hemska levnadsförhållanden. Det är viktigt att det alltid tydliggörs att EU-migranter är människor eftersom begreppet EU-migranter inte säger så mycket och inte tilltalar oss känslomässigt på samma sätt som människor med namn. Kanske är det det som är problemet.

För nånstans är det något stort problem som sätter käppar i hjulet för viljan och handlingskraften. Hundratals medmänniskor sover ute och lider, helt i onödan. Det finns tillräckligt med lokaler hos både religiösa samfund och kommuner för att alla ska kunna få tak över huvudet på natten. Det finns tillräckligt med pengar hos de nämnda instanserna och det finns gott om frivilliga som skulle hjälpa till som nattvolontär och så vidare. Var sitter käppen?!

Onödigt lidande är inte försvarbart. Det går inte att försvara lidande utanför ens portar med byråkrati och förståelse för att ”det tar tid”. Det går heller inte att skylla på osäkerhet, inte när människor lider! Onödigt lidande är inte solidariskt eller medmänskligt och de med beslutsfattande makt, var de än sitter med denna och som inte tar beslut på grunder jag precis räknat upp, har mycket att stå till svars för.

Jag är initiativtagare till Hjälp tiggare i Lund. En förening som bildades från ett aktivt nätverk som strävar efter att alla utsatta hemlösa EU-medborgare ska erbjudas övernattningsmöjligheter inomhus. Vi hjälper också till med kontakten med myndigheter för att underlätta för båda parter. Just nu driver vi, helt ideellt, ett härbärge där 21 personer kan få säng för natten, möjlighet att duscha, laga mat och tvätta kläder. Vad jag vet är det det enda härbärge för EU-migranter som finns i Skåne. Vi har haft öppet varje natt sedan 23 december. Det är ibland kämpigt eftersom det drivs helt ideellt och vi är i ständigt behov av fler volontärer, mer ekonomiska resurser och givetvis fler lokaler. Behovet är mycket större än de 21 sängar vi kan erbjuda. Härbärget är alltid fullt och vi har en lista på över 40 vänner som verkligen skulle behöva komma in i värmen på natten.

Tyvärr är också deras beslut att komma hit och behöva sova ute ett mycket rationellt beslut eftersom det är det bästa alternativ som är tillgängligt för dem i det Europabygge vi byggt gemensamt. Med andra ord, det är ett symptom på de orättvisor som finns inbyggda i vårt hemland Europa när dess fattigaste medborgare tar sig till rikare områden för att få det bättre genom att tigga och bo på gatorna. Eftersom vi alla har ett gemensamt ansvar för Europabygget genom våra demokratiskt valda regeringar har vi också ett gemensamt ansvar för att ändra på villkoren i Europa. Det skall inte vara ett rationellt beslut att lämna sina barn med släktingar för att resa långt bort för att tigga och frysa. Tills vi gemensamt ändrat på villkoren är det inte bara ett ansvar utan också en moralisk skyldighet att hjälpa våra fattigaste medborgare i deras nöd. 

Jag hör en del som säger att men Joakim, de visste ju om att det skulle vara kallt här och inte kan de kräva att få en säng att sova i inomhus när de tagit ett medvetet beslut som innebär att de lär få sova i bil eller på gatan. Till dessa kommentarer svarar jag att de inte kräver att få sova i värme och trygghet över natten, de kräver inte mat för dagen eller att få möjligheter att sköta sin hygien. JAG som medmänniska och VI som förening kräver det!

Jag kräver handlingskraftiga medmänskliga insatser för utsatta, hemlösa EU-migranter!

Det handlar om vilket samhälle vi vill ha och vilken människa jag vill vara. Och jag vill att vi tillsammans ska ta hand om varandra

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu