• Utdrag ur Det växer där Julia Hansen pratar i telefon med sin syster inför den första aborten.
  • Under arbetet med Det växer har Julia Hansen pratat mycket om abort med kvinnor som gått igenom samma sak. – Det har fått mig att inse att min upplevelse inte är unik, och känna att så här kan det inte vara. Varför är vi så många som går igenom det här och ändå förändras det inte?
Skånes Fria

Hon vill få oss att prata om abort

Serietecknaren Julia Hansens debutalbum Det växer som kommer ut i mars handlar om de två aborter hon har gått igenom, och om hur tabubelagt ämnet fortfarande är.

– Det är någonting som händer i kvinnokroppen och som inte är så vackert, därför blir det ointressant, säger hon.

För drygt två år sedan gick den Malmöbaserade serietecknaren Julia Hansen igenom två aborter inom loppet av några månader. Nu har hon gjort ett seriealbum om upplevelserna, för att berätta om hur en abort går till och få fler att prata om det.

– Folks reaktioner fick mig att inse hur lite de flesta faktiskt vet om abort. Det är ett otroligt tabubelagt ämne trots att vi har haft fri aborträtt i Sverige i 40 år. Jag har till exempel aldrig träffat någon som har fått lära sig om abort under sexualundervisningen i skolan, säger hon.

I albumet får läsaren följa med Julia Hansen från det första graviditetstestet till att efter att den andra aborten är genomförd.

– Jag vill visa att det inte bara går att gå till kvinnokliniken och säga ”hej jag vill göra en abort” och sedan kommer du ut en kvart senare, utan det är en lång process.

Julia Hansen upplever inte att hon har blivit ifrågasatt i sitt val att genomföra aborterna, men däremot är hon är kritisk till att abortkliniker ofta ligger i samma hus som avdelningar där kvinnor föder sina barn.

– På kvinnokliniken i Malmö möter du kvinnor som går runt med sina nyfödda bebisar i små plastvagnar i lobbyn. Jag har inte haft några problem med den moraliska biten i mina aborter men jag vet att många kvinnor mår dåligt och tänker att det hade kunnat bli ett barn. Att behöva träffa nyfödda är att göra upplevelsen ännu värre.

Hon tror att många kvinnor tvekar att berätta om sina aborter för att de skäms över att de har hamnat i den situationen. Med den första aborten var hon öppen med vad hon gick igenom, men när hon sedan blev gravid igen kort efter det ville hon inte berätta det för omgivningen.

– Det känns som att det är okej en gång, det kan hända och det är en tragedi men jag klarar det. Men när det hände en andra gång kände jag att jag hade varit så dum för att jag hade upprepat samma misstag igen, så kort inpå.

Uppfattningen är fortfarande att kvinnor får skylla sig själva om de blir oplanerat gravida, menar hon. Att det bara är att skydda sig och om du blir gravid så ska du straffas för det.

– Det kan vara jättelätt att bli oplanerat gravid. Första gången jag blev gravid gick jag på p-piller och andra gången var det oskyddat. Kondomer kan spricka eller åka av.

Hon tycker också att män bör ta mer ansvar för situationen. Hon upplever inte att män i dag är särskilt oroliga för oplanerade graviditeter. Det kan finnas en rädsla för att få klamydia, men inte för graviditeter eftersom de tänker att det inte berör dem. Julia Hansens partner tog inget ansvar vid hennes aborter och såg ingen anledning att komma till Malmö för att vara med.

– Jag blir så himla, himla arg, varför kommer de undan, varför slipper de se den här svetten, det här blodet och den här ångesten? Varför får det bara vara en orgasm för dem?

Abort är något som behöver diskuteras mer, men fokuset bör skifta från om det är okej eller inte till hur vi kan skapa bättre abortpolitik. När abort diskuteras i dag handlar det antingen om att det kostar för mycket skattepengar, eller att det är viktigt att abort inte används som preventivmedel, menar hon.

– Så är det inte. Det finns ingen kvinna som frivilligt går i blöja i minst en månad och blöder. Det är inte lätt att framkalla ett missfall, det gör jätteont.

Att det pratas så lite om abort tror hon har att göra med att det finns ett så stort ointresse för kvinnokroppen som helhet.

– Pratar vi om kvinnokroppen så handlar det om bröst eller möjligtvis om huruvida en ska raka av sig könshåret eller inte. Mens är ju fortfarande tabu i vissa forum, det är helt galet.

Julia Hansen hoppas att Det växer ska bidra till att det pratas mer om abort och att myter krossas. Men också att albumet kan bli ett stöd för andra kvinnor som gått igenom en abort eller en dag kommer att göra det.

– Jag vill att läsarna ska känna att det här inte är något som jag har sett på avstånd eller läst om. Jag är en verklig person som har gått igenom det här, jag kan hålla dig i handen.

Fakta: 

Tips på fler självbiografiska seriealbum

Persepolis av Marjane Satrapi.

Den handlar om en kvinna som växer upp i Iran under den iranska revolutionen 1979. Jag tycker väldigt mycket om den för att den gav mig en annan bild av Iran än vad jag fått från skola och media.

Idag är sista dagen på resten av ditt liv av Ulli Lust.

Den handlar om två tonåringar som utan pengar liftar från Wien till Italien. Den är oerhört spännande och tar upp viktiga ämnen som tillit, sexualitet och våldtäkt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lek med maten blir film

Slevar, spagetti och en lemonadmaskin används när de yngre barnen gör filmer i workshopfestivalen Buffy.

Skånes Fria

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu