Lämnar scenen för skrivarlyan | Fria.Nu
  • Tidigare har Olivia Bergdahl gjort sig känd som en spoken-wordartist. Nu romandebuterar hon med Efter Ekot, som är en roman om kärlek och våld. Foto: Helene Ringberg
Göteborgs Fria

Lämnar scenen för skrivarlyan

Olivia Bergdahl gjorde sitt första framträdande med egen poesi på Café Hängmattan i Göteborg som tolvåring. Som sjuttonåring vann hon SM i Poetry Slam, och nu ett knappt decennium senare är hon aktuell med sin första roman, Efter Ekot.

Debutromanen Efter Ekot har fått stor uppmärksamhet och i recensioner har Olivia Bergdahl jämförts med författare som Lena Andersson och Moa Martinsson. Olivia Bergdahl själv verkar ta det hela med ro, och är mest glad för att boken uppmärksammas överhuvudtaget.

– Min stora skräck var att det skulle bli helt tyst när boken släpptes, och att ingen skulle lägg märke till det som jag har jobbat med i flera år, säger Olivia Bergdahl på telefon från sin lägenhet i Malmö där hon bor sedan ett par år tillbaka.

Arbetet med boken tog fart efter att hon fått ett stipendium som gav henne möjlighet att ta ledigt från sina scenframträdanden och helt fokusera på skrivandet.

– Jag har hållit på med ”spoken words” och poesi i nästan femton år och tyckte det skulle vara spännande att skriva en bok. Jag fick möjlighet att ägna mig år skrivandet på heltid i ett halvår och ville se om jag kunde genomföra det. Nu så här tre år senare känns det rätt konstigt att lämna ifrån mig det som jag har arbetat med så länge.

Trots att Olivia Bergdahl är van att arbeta med text även när hon gör spoken word är det något annat att skriva en roman.

– Framförallt finns det ingen publik, och ingen som applåderar mig när jag skriver prosa, som det finns när jag uppträder på scen. Sen krävs det också en helt annan redigeringsinsats. Det är mer som en hård skola där arbetsprocessen är mycket mer krävande. Samtidigt kände jag att jag vill fortsätta med det här roliga. Särskilt som jag har fått den här första romanen publicerad känns det som att jag har fått tillåtelse att fortsätta. Dessutom tror jag att jag är mer en skrivande person än en scenperson.

Efter Ekot är en berättelse om destruktiv kärlek. En uppgörelse med det förflutna, om en relation som förvandlats från ljus och mjuk till mörk och hård utan att någon riktigt förstod hur det gick till. Att handlingen i Efter ekot skulle ha någon förankring i Olivia Bergdahls eget liv förnekar hon. Däremot tror hon att de flesta kan känna igen sig i situationer av obalans i relationer, liknande den i mellan bokens huvudpersoner Fanny och Sam.

– Obalansen som ibland uppstår i relationer behöver inte nödvändigtvis ha med kärleksrelationer att göra, utan även andra. Du vet när en mer känner sig som en funktion eller objekt istället för subjekt. I den här romanen har jag valt att dra den här känslan ända till sin spets, och då hamnade jag i en värld av våld. Jag är förvånad över var jag hamnade, nästan lite rädd.

Den lyckade romandebuten har gett Olivia Bergdahl mersmak. Just nu håller hon på med research för en westernroman.

–Även om jag har ett intresse för manligt beteende, som kommer att lysa igenom i westernboken, vill jag inte enbart utforska detta ämne. Jag vill nog inte tillhöra någon speciell genre.

Fakta: 

Olivia Bergdahl

Född: 1989 i Göteborg

Bor: Malmö

Tidigare: Blev 2007 svensk mästare i Poetry Slam. Samma år gav hon ut diktsamlingen Demo.

Aktuell: Med romandebuten Efter Ekot

Annons

Rekommenderade artiklar

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Spinn tar sig an åldrandet

Nya lokaler och ny föreställning. GFT hälsar på hos danskompaniet Spinn dagarna innan premiären av Gård av träd.

Göteborgs Fria

Allt ljus på Stina Velocette

Stina Velocette tar steget till att bli soloartist. Två singlar har släppts under året och nu väntar vi alla på den kommande ep:n Motljus.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu