• Så här kan en fullt laglig scarf se ut. Bilden är tagen av polisen.
Skånes Fria

Maskering med scarf var inte olaglig

Kvinnnan vill inte bli igenkänd av nazisterna i Limhamn och maskerade sig med en scarf. Hon greps av polisen men friades i tingsrätten. I mars väntas fler demonstranter bli åtalade för våldsamt upplopp.

Hon ville visa motstånd mot nazisternas åsikter och tänkte markera genom sin närvaro på torget. Men hon oroade sig samtidigt för att nazisterna skulle känna igen henne och satte en svart scarf över ansiktet. Det berättade kvinnan under rättegången.

Fel, enligt polisen som grep henne. Helt okej, menar tingsrätten som friar 25-åringen. Den beslagtagna scarfen ska nu lämnas tillbaka.

Det var på Limhamns torg förra året under protesterna mot nazistiska Svenskarnas parti. Strax innan 25-åringen greps hade polisens insatschef beslutat om ett maskeringsförbud på platsen. En polis bad kvinnan att hon skulle ta av sig scarfen men det ville hon inte. I november åtalades hon för brott mot maskeringsförbudet.

Rätten har tittat på förarbetena till lagen. Enligt dem riktar sig lagstiftningen mot personer som deltar i en demonstration eller sammankomst som ses som en ”störning”. Men inte 25-åringen, enligt domen, eftersom hon stod en bit bort från avspärrningen och folkmassan med demonstranter.

Poliserna vittnade även om att hon var lugn och inte störde på något sätt. Det som polisen klassade som ett upplopp inträffade först i ett senare skede.

Det är den andra domen efter protesterna mot Svenskarnas parti. I början av februari föll den första då en 51-årig man dömdes, mot sitt nekande, till dagsböter för våldsamt motstånd och ohörsamhet mot ordningmakten. Han hoppade över kravallstaketet på torget och en av poliserna som sedan släpade bort honom menade att 51-åringen skadade hans tumme.

Men fler personer som deltog kommer att hamna i rätten. Skånes Frias genomgång visar att ytterligare en handfull personer har delgivits misstanke om våldsamt upplopp sedan händelserna runt torget. De är i åldrarna 17 till 35, alla utom en är män och majoriteten av dem är skåningar.

Enligt åklagaren Jörgen Larsson kommer det i slutet att landa på mellan tio och femton personer.

– Åtal kan komma någon gång i mars. Men jag kommer inte väcka åtal mot alla samtidigt, säger han.

”De flesta” ska redan vara delgivna misstankarna som rör våldsamt upplopp och i något enstaka fall våld mot tjänsteman.

– Det finns folk som drabbats av smällare som smattrat till i öronen och det är inga allvarligare skador på polissidan vad jag minns. Det är mer tillfälliga smärtegrejer, säger Jörgen Larsson.

Att särskilda åklagarkammaren återigen ska börja titta på polisens agerande runt skadade demonstranter är inget som påverkar utredningen menar Jörgen Larsson. Men det är bitvis samma filmmaterial, bland annat från en helikopter, som ligger till grund för utredningarna.

– Bevisningen består huvudsakligen av video- och fotodokumentation och poliser som vittnar om vad de har sett. Men jag vet inte vad jag kommer åberopa, om det blir film eller vittnesmål från polis eller allmänhet, säger Jörgen Larsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Grannar tipsar om vanvårdade djur

Skåne ligger i topp med största antal utfärdade djurförbud hos Länsstyrelsen och det rör sig främst om vanvårdade husdjur som katter och hundar.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu