Sverige fortsätter att sälja vapen till diktaturer | Fria.Nu
Fria Tidningen

Sverige fortsätter att sälja vapen till diktaturer

Utredningen om skärpt kontroll av vapenexport till diktaturer har försenats i flera omgångar. Samtidigt fortsätter Sverige att sälja vapen till länder som Saudiarabien, Thailand och Brunei.

Förra året exporterade Sverige vapen för åtta miljarder kronor. Saudiarabien, Thailand och Brunei var några av de länder som Sverige sålde vapen till och totalt stod exporten till ickedemokratier för drygt 17 procent av den totala exporten. Detta trots starka påtryckningar om att Sverige inte ska sälja vapen till icke-demokratiska länder.

Redan år 2012 tillsatte den förra regeringen en utredning för att skärpa kontrollen av export av krigsmateriel till icke-demokratiska stater. En utredning som skulle ha varit klar i december 2014. Men slutdatumet för utredningen har blivit uppskjutet. Utredningen skulle vara klar i december förra året men nu ligger slutdatumet istället i april.

– Jag utgår från att det var för att Moderaterna inte ville göra det här till en valfråga och det tror jag sossarna egentligen inte heller ville göra, säger Bodil Ceballos (MP).

Hon sitter med i den kommitté som regeringen tillsatte som består av riksdagsledamöter från alla partier förutom Sverigedemokraterna. Syftet med kommittén är att den ska presentera ett förslag till en ny lagstiftning som ska skärpa kontrollen av export av krigsmateriel till icke-demokratiska stater.

Allan Widman (FP) sitter också med i kommittén. Han har höga förväntningar på att den utredning som kommittén presenterar i april kommer att göra skillnad.

– Jag hoppas att den på ett märkbart sätt kommer att minska exporten av krigsmateriel till länder som betraktas som icke-demokratiska och som kränker mänskliga rättigheter, säger han.

Bodil Ceballos hoppas också att utredningen kommer göra så att Sveriges vapenexport blir mer strikt kontrollerad. Hon berättar att det redan finns en skrivelse i utredningen som handlar om att företag och myndigheter som undanhåller viktig information eller slarvar i samband med försäljning av vapen ska kunna straffas med böter. I den nuvarande lagstiftningen krävs tyngre bevismaterial för att kunna straffa någon som har gjort fel.

Men fram tills den nya lagstiftningen är på plats fortsätter alltså Sverige att sälja vapen till icke-demokratiska länder. Ett exempel är det mycket omdiskuterade handelsavtal med krigsmateriel som Sverige har med Saudiarabien. Det måste sägas upp senast i maj om inte avtalet ska förlängas med ytterligare fem år. Regeringen har officiellt sett ännu inte tagit ett beslut i frågan men i tisdags skrev Svenska dagbladet att tidningen erfar att statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) inte kommer att avsluta handelsavtalet med Saudiarabien. Ett avgörande skäl till det ska vara att det bedöms försämra Sveriges chanser att få en plats i FN:s säkerhetsråd. Utrikesdepartementet har sagt att Svenska dagbladets uppgifter inte stämmer. Bodil Ceballos (MP) litar inte riktigt på uppgifterna men om det tidningen påstår skulle stämma så skulle det vara mycket problematiskt för Miljöpartiet, menar hon.

– Utrikespolitiken är mycket viktig för Miljöpartiet. Vi kommer från miljörörelsen, fredsrörelsen och kvinnorörelsen. Det skulle stå i strid med våra grundvärderingar.

Fakta: 

Svensk vapenexport till icke-demokratier 2014

Thailand: 532 miljoner

Saudiarabien: 338 miljoner
Leveranser Erieye, värmekameror, komponenter för luftvärnssystem.

Pakistan: 14 miljoner
Marina system.

Algeriet 192 miljoner
Leveranser maskeringssystem, följdleverans marina ledningssystem.

Förenade Arabemiraten: 41 miljoner
Följdleveranser Erieye, pansarplåt, samt marina ledningssystem.

Brunei: 15 miljoner
Marinpjäser.

Oman: 2 miljoner
Marina ledningssystem.

Bahrain: 0,6 miljoner
Marina ledningssystem.

Qatar: 0,2 miljoner
Marina ledningssystem.

Källa: Inspektionen för strategiska produkter, ISP

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu