Nepals krigsoffer ska få upprättelse | Fria.Nu
Fria Tidningen

Nepals krigsoffer ska få upprättelse

Åtta år efter att inbördeskriget i Nepal avslutades har nu till sist en sanningskommission inrättats i landet. Dess uppgift blir att utreda tusentals fall av förbrytelser.

Beslutet att inrätta en sannings- och försoningskommission, samt en fristående kommission med syfte att utreda illegala försvinnanden under den tio år långa konflikten i Nepal, togs redan i samband med det fredsavtal som skrevs i landet 2006. Men det är först nu som dessa kommissioner har inrättats.

Enligt uppgifter från organisationen Insec dödades över 13 200 människor under det maoistiska upproret, där maoistiska rebeller bekämpade den då enväldiga kungafamiljen. Internationella Rödakorskommittén uppger att minst 1 350 personer försvann spårlöst.

De nybildade kommissionerna får till uppgift att utreda människorättsbrott som begicks under konflikten, samt att försöka få fram uppgifter om var de försvunna tog vägen. En annan uppgift för kommissionerna är att försöka bidra till en försoningsprocess i landet. Det är något många hoppas ska skapa en ekonomisk tillväxt i landet där en fjärdedel av de 27 miljoner invånarna fortfarande lever under fattigdomsgränsen.

Samtidigt menar människorättsorganisationer att den nya sannings- och försoningskommissionen inte håller en tillräckligt hög internationell standard, och varnar för att ett otillräckligt arbete från kommissionens sida kan leda till att hela processen fallerar.

Fakta: 

Läs även: Krigsbrott förblir ostraffade i Nepal (2013)

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu