Fria Tidningen

Dolda miljarder belyser ekonomiska klyftor i Afrika

Nyligen avslöjades hur den internationella storbanken HSBC i Schweiz hjälpt miljonärer att undvika skatt. Skatteflykten har bidragit till inkomstskillnader på den afrikanska kontinenten.

Schweiz har länge varit känt för sin stränga banksekretess. Men nu har en stor läcka från HSBC visat hur banken hjälpt rika personer runt om i världen undkomma skatt genom att förmögenheter hållits hemliga på konton i Schweiz. De rika bankkunderna har kunnat kopplas till konton på mer än 800 miljarder kronor. Det är en summa som motsvarar hela den svenska statsbudgeten. En del av pengarna kommer från några av de fattigaste länderna i Afrika.

Det är inte ett brott att ha ett schweiziskt bankkonto. Men nu väcks frågor om skatt har betalats i ursprungsländerna.

– Det är chockerande hur storbanker som HSBC har skapat ett system där de rika kan sko sig på bekostnad av de fattiga – att miljonärer kan undvika skatt vilket missgynnar de redan fattiga, säger Zenzele Manzini, en oberoende ekonom i Swazilands huvudstad Mbabane.

Organisationen Global Financial Integrity bedömer att närmare en biljon dollar om året lämnar utvecklingsländerna till följd av skatteflykt, korruption och andra typer av ekonomiska brott.

– Inkomstskillnader skapas genom våra politiska ledares och korrupta rika företagares oftast olagliga exploatering av resurser, säger Claris Madhuku, chef för Platform for Youth Development som arbetar för ökad demokrati i Zimbabwe.

Koen Roovers, från Financial Transparency Coalition som belyser ojämlikheter i det finansiella systemet, menar att det bland annat behövs fler tjänstemän inom skattesektorn för att sätta stopp för olagliga finansiella flöden från utvecklingsländerna.

– Den brittiska hjälporganisationen Christian Aid har beräknat att det behövs omkring 650 000 skattetjänstemän i Afrika söder om Sahara för att nå det globala genomsnittet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu