• Lena Forsberg står bakom utställningen Gränsland, som visar scener ur gamla och nya testamentet. Forsberg vill få oss att se rikedomen i texterna, samtidigt betonas de gemensamma rötterna för judar, muslimer och kristna.
  • Lena Forsberg.
Göteborgs Fria

Gränsland visar det som förenar religioner

Under flera års tid har Lena Forsberg arbetat med sitt projekt Gränsland. Tanken är att gestalta berättelser ur bibeln för att visa på hur olika religioner delar både historia och kunskaper.

Tobias Magnusson

I Krokslättskyrkan gestaltas bibelns olika berättelser i utställningen Gränsland. Tanken är att skapa kunskap om de bibliska berättelserna, men även att skapa dialog genom att visa på beröringspunkter mellan olika religioner.

Bakom projektet står pedagogen Lena Forsberg. När GFT når henne på telefon har hon precis avslutat en guidad tur.

– Utställningen har nått så många olika slags besökare. Nu hade jag en rundvandring med pensionerade lärare. Annars är det både unga och gamla, och personer med olika religioner.

Tidigare har Gränsland visats på Röhsska museet. Faktum är att Gränsland är den längsta separata utställningen i museets historia. Under ett års tid fick Lena Forsberg möjlighet att i museets lokaler arbeta med att bygga upp utställningen. Och det märks att stor omsorg lagts vid detaljer.

– Till figurerna i scenerna från Egypten har jag sytt kläder tillverkade av resterna från utställningen Tutankhamons garderob, som forskaren Christina Rinaldo vid Borås textilhögskola stod bakom.

De senaste åren har Gränsland varit en del av verksamheten på Krokslätts kyrka.

– Det har varit så spännande att arbeta med den här utställningen. Bibelns berättelser är så levande att de inte behöver tolkas av mig, utan det handlar om att återberätta.

Att skapa tolkningsföreträde när det gäller religion tror Lena Forsberg är farligt.

– Vi ska inte göra oss till gudar, och säga vad andra ska tro.

Lena Forsberg har en stark övertygelse om att det går att mötas och skapa förståelse för varandra oavsett vilken tro man har. Förra veckans attack i Köpenhamn, och tidigare händelser i Frankrike, har upprört Lena Forsberg, men samtidigt stärkt henne i att det behövs motkrafter.

– Jag blir så ledsen att det ska behöva inträffa. Men jag känner även att Gränsland blivit folkbildande. För det är så att många inte känner till att vi har gemensamma berättelser. Att sprida kunskap är viktigt, och att verka som en motkraft.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu