Oro för attentat mot judiska församlingar | Fria.Nu
  • Bevakningen har höjts kring området utanför synagogan.
  • Daniel Jonas, kanslichef på Judiska församlingen i Göteborg, har ägnat större delen av måndagen åt församlingens säkerhet.
Fria Tidningen

Oro för attentat mot judiska församlingar

Dödsskjutningen utanför en synagoga i Köpenhamn i helgen skakar om hela samhället. På Judiska församlingen i Göteborg är oron stor och församlingen har satt in ökad bevakning.

– Nivån i samhället för vad man kan säga sänks hela tiden och utsattheten för judiska församlingar ökar.

Det säger Daniel Jonas, kanslichef på Judiska församlingen i Göteborg, som ägnat större delen av måndagen åt attentatet i Köpenhamn och säkerheten för församlingen på hemmaplan.

Många nya besökare hos församlingen får gå igenom en säkerhetskontroll innan de kan gå in i huvudbyggnaden och nå synagogan. Det är en rutin som funnits länge hos församlingen.

Efter helgens attentat har dock bevakningen höjts ytterligare kring området utanför synagogan som nu bevakas av både församlingens egen personal och av polisen. Den som stannar med en väska några meter utanför dörren får genast frågor av personalen liksom som en vas med blommor som ställts utanför dörren direkt skapar frågor.

– Oron ökar bland församlingens medlemmar och våldet kryper närmare. Flera av våra medlemmar kände mannen som miste livet och många känner historiens vingslag, säger Daniel Jonas.

Inne i församlingens lokaler i Göteborg är det en pressad stämning och medlemmar vill diskutera frågor kring säkerheten med Daniel Jonas. Men ingen polis syns till, bara församlingens egen personal som håller extra uppsikt i och kring lokalerna. Men församlingen har kontinuerlig kontakt med polisen, berättar Daniel Jonas.

– Det är naturligt i ett sådant här läge. Vi har ett jättebra samarbete med polisen och jag upplever att de tar hatbrott på större allvar nuförtiden. Det återstår att se om det leder till fler åtal.

Församlingen lägger uppemot en tredjedel av medlemsintäkterna på säkerhet, något som Daniel Jonas beskriver som oacceptabelt.

– Våra medlemmar ska ha samma rättigheter och skydd som alla andra och säkerheten borde betalas med offentliga medel. Men det här är ingen ny fråga, vi för en kontinuerlig diskussion med politikerna om detta.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu