Fria Tidningen

”Jag hade en skeptisk bild av miljöproblemen”

Mattias Svensson, redaktör på det borgerliga samhällsmagasinet Neo, har skrivit boken Miljöpolitik för moderater*.


Varför behövs det en bok om miljöpolitik för moderater?

– Många på högerkanten drar sig för att vara aktiva i miljödebatten eftersom den är så vänstervriden. Det finns ju en stor förtjusning i miljöfrågan från vänsterhåll, eftersom ett stort hot ger en ursäkt för att göra ingripanden i människors frihet. Eftersom vänsterns lösningar på klimatfrågan är sådana som inte tar hänsyn till frihet, äganderätt och ekonomisk utveckling, landar många borgerliga sympatisörer i att miljöproblemen är överdrivna och används som en ursäkt för staten att gripa in och bestämma över individer och företag.

Hur kommer det sig att just du har skrivit boken?

– Dels har jag bland annat tidigare studerat hotbilder som en ursäkt för att lägga sig i människors liv. Jag hade en skeptisk bild av miljöproblemen och tänkte att det mest var överdrivet. Jag är inte naturvetare, men min klimatskepsis försvann då jag började sätta mig in i frågan. Jag hoppades att det inte skulle vara sant, men jag fick inte ihop det.

Vad är då en borgerlig lösning på klimatfrågan?

– För att klara en varmare värld måste vi ha friare marknader och en friare migration, den insikten tror jag är större bland tillväxtförespråkande borgare än bland lokalvurmande miljökämpar.

Vad har du fått för reaktioner på boken?

– De har varit generande positiva från alla håll. Någon socialdemokrat som inte läst boken har varit arg. Där finns det lite dåligt självförtroende tycker jag eftersom S-kritiken går ut på att ”moderaterna är ännu sämre”, fastän sossarna har genomfört många bra miljöåtgärder.

Vad är nästa steg? Har du någon annan bok för moderater på gång?

– I mitt nästa projekt tänkte jag ge mig på spriten och svensk alkoholpolitik. Jag funderar på titeln ”Det sista monopolet” till en bok om att avskaffa Systembolaget. Det får gärna bli moderat politik.

Fakta: 

*Boken heter Miljöpolitik för moderater och för alla andra som missat att myllrande storstäder, växande ekonomi, ny teknik, global handel, skatteväxling och en riktigt god köttbit är vägen till en grönare framtid

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu