Bilder av ekologiska matföretag ger hopp | Fria.Nu
  • Patrik Nilsson under kvällsmjölkningen i Klövsjö.
  • Renskiljning i Lossen.
  • Klövsjö ligger mellan Östersund och Sveg.
  • Fjällkor på Bräckvallen.
  • Erika Dillner äger Klövsjö stenugnsbageri tillsammans med Nathalie Persson.
  • På fredagarna serveras pizza på bageriet.
Landets Fria

Bilder av ekologiska matföretag ger hopp

Småskalig ekologisk matproduktion i Jämtland är ett tema i den nya utställningen Inland. I den lilla byn Klövsjö hjälps matföretagen åt att skapa en positiv utveckling i bygden.

Inland är ett samarbete mellan Norrlands fyra länsmuseer med fokus på den norrländska glesbygden och ekologisk verksamhet. På Jamtli länsmuseum i Jämtlands län visas texter av skribenten Sara Swedenmark och bilder av Katja Kristoferson om små ekologiska matföretag i Klövsjö i Jämtland och Bruksvallarna i Härjedalen.

– De som vi har pratat med upplever en positiv trend när det gäller ekologisk mat och närodlat. I Klövsjö finns en palett av matföretagare som har samarbete i olika former. Det tycker jag är särskilt positivt. Även om de inte springer i varandras restauranger och butiker varje dag var andemeningen att de hade stöd av varandra bara genom att finnas där, säger Sara Swedenmark.

Det har funnits matproducenter i byn tidigare, men då ägarna till Kullens gårdsmejeri flyttade till Klövsjö från Stockholm för tio år sedan var de ensamma. Sedan flytten har även Klövsjö bryggeri, som också har en gårdsbutik och en restaurang, och Klövsjö stenugnsbageri startats.

– Flera sa att mejeriet hade haft stor betydelse. Erika och Nathalie som startade bageriet sa att de tänkte att ”törs de så törs vi”.

Mejeriet har haft andra positiva effekter lokalt. Det visade sig att deras getost var efterfrågad och för att kunna producera mer av den behövdes mer getmjölk.

– Deras grannar skaffade getter för att kunna leverera till mejeriet. Det är ganska unikt att starta något inom jordbruk, säger Sara Swedenmark.

Mejeriet köper också komjölk av traktens sista kvarvarande mjölkbonde.

– I och med Kullen har det blivit en positiv spiral. Det är kul att kunna visa. Det är inte alla ställen i Norrlands inland där det är så.

I Bruksvallarna i Härjedalen, liksom i Klövsjö, är turismen är en viktig förutsättning för de lokala matproducenterna även om de också säljer till boende i området. I anslutning till Bruksvallarna finns bland annat ett renslakteri som säljer ren och annat vilt, både till lokala hotell och butiker. I utställningen skildras också ett rökeri som funnits i byn i 30 år. Företaget samarbetar med en lantbrukare i byn som har kor och ett bolag som tar hand om köttet och säljer det lokalt.

I Ås utanför Östersund erbjuds en yrkeshögskoleutbildning i småskalig matproduktion vilket har gjort att det finns många små matföretag i Jämtland.

– Men det blir lite olika betydelse för bygden och jordbruket om du gör chokladpraliner jämfört med om du har djur som betar, slaktas och blir till mat i byn, säger Sara Swedenmark.

Just jordbrukets betydelse för bygden är något som Sara Swedenmark och Katja Kristoferson har velat betona i utställningen. Sara Swedenmark tycker att frågan om öppna landskap är viktig och tar lantbrukaren i Bruksvallarna som exempel.

– Det finns en ganska liten förståelse för hans djur. Byföreningen har klagat på stängslen runt betesmarken, som de tycker stänger ute fiskare från ån. Men vi såg ett område där djuren inte betat och där kommer man inte alls till vattnet för det är bara sly. Tänket är lite kortsiktigt ibland.

Det känns bra att lyfta fram en positiv sida av utvecklingen i glesbygden, tycker Sara Swedenmark.

– Vi har varit i bygder där folk gör saker och samarbetar. Ofta tycker jag att det som rapporteras om Norrlands inland handlar om att vi blir färre, att det blir färre skattekronor och att det inte finns någon framtid. Ibland kan den här svarta rullgardinen dominera, att ”det är ingen idé för alla flyttar och ingen gör något”, men den bilden håller inte jag med om.

Visst finns det negativa aspekter även av det som skildras i utställningen, påpekar Sara Swedenmark. Att vara företagare är inte alltid enkelt och innebär mycket jobb.

– Men jag hoppas att vi förmedlar att det finns hopp och att man kan göra bra, intressanta och viktiga saker på landsbygden i Norrland.

Erika Dillner är en av ägarna till Klövsjö stenugnsbageri, som skildras i Inland.

Varför satsar ni på just närproducerat och ekologiskt?

– Det är bara det som till slut blir hållbart. Man kan inte frakta saker runt hela världen. Kan vi använda det som finns nära här kanske vi också kan ta in andra produkter som kakao utan att det blir för stor påverkan på miljön. Det ekologiska är också hälsosammare och förgiftar världen mindre.

Hur stor andel av era råvaror skulle du säga är ekologiska respektive närproducerade?

– Det är svårt att uppskatta, men säkert 80 procent är ekologiskt, det mesta av basråvarorna. Rågmjölet, delar av vetemjölet, fisken och det rökta renköttet till rensteksröran som vi har på mackorna är från Jämtland eller Härjedalen.

Vilka är dina bästa tips till den som vill starta något liknande?

– För det första – marknadsför dig och försök att hitta kunder från början, det gjorde inte jag. Leta efter kunder som du kan leverera volymer till. För det andra – prata med leverantörer så du vet att du får tag på grejer. För det tredje – logistik. Om du ska ha kunder utifrån, hur ska du skicka saker på ett bra sätt och till ett smidigt pris?

Vilken skillnad kan ni göra för miljön?

– Vi är sämst på att tala om vad vi gör så kunderna vet inte alltid om det. Men jag tror att man måste envisas – köper en eller två ekologiska produkter så gör fler det. Jag tror att det är viktigt att vi alla försöker att tänka på vad vi köper även i stora mataffärer. Det är inte så mycket dyrare att köpa ekologisk mjölk eller morötter men vad mycket det gör.

Fakta: 

Inland på fyra museer

Utställningen Inland har sitt ursprung i dokumentärprojektet Eco local in a global world och skildrar olika berättelser om skaparkraft, överlevnadsstrategier, utsatthet och periferi.

• Utställningen på Jamtli visas 15 februari–26 april.

• På Västerbottens museum beskrivs gruvnäringen som lovar arbeten men hotar rennäring och ekoturism, också den 15 februari–26 april.

• På Murberget undersöks Reselebygden, som lockat till sig många företag och barnfamiljer de senaste åren, från den 6 juni.

• På Norrbottens museum visas nydanande företagsidéer med rötter i plats och tradition samt en uppföljning av det allra första KR-jordbruket i Norrbotten, med vernissage i juni.

Annons

Rekommenderade artiklar

Unga praktiserar på fäbod

Fältbiologerna ordnar praktik för ungdomar på fäbodar för att gynna småskaligt ekologiskt jordbruk.

Landets Fria

Börja året med en kurs

Vill du bli självhushållare, starta odlingsföretag eller bygga tiny houses? Vi tipsar om vårens folkhögskolekurser.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu