Ge hit vår varmare politik! | Fria.Nu
Per Björklund

Inledare


Per Björklund
  • "Sverige har blivit kallt - dags för en varmare politik". Miljöpartiets valslogan smakar bittert efter betygskompromissen.
Fria Tidningen

Ge hit vår varmare politik!

Varför lyssnar Miljöpartiet på Jan Björklund istället för den samlade expertisen?

"Ge eleverna sina lärare tillbaka. Dags för en varmare skolpolitik."

Så stod det på en av Miljöpartiets valaffischer i september. Bilden föreställde en kateder täckt av högar med papper ­­– en symbol för lärare som inte ser sina elever när byråkratin och pappersarbetet slukar allt mer tid.

Nu sitter Miljöpartiet i regeringen, Gustav Fridolin är skolminister och den varmare skolpolitiken bidde... betyg i fjärde klass?

Visserligen på prov, men ändå. Tunga remissinstanser har sagt nej. Forskarna säger nej. Lärarna säger nej. Så varför vika ner sig för Alliansens tokiga utspel, som få andra än Folkpartiets Jan Björklund rimligen ens tror på?

– Det här är tid för ansvar snarare än konflikt, försvarade Gustav Fridolin uppgörelsen med Alliansen när den presenterades på onsdagen.

Förklaringen är talande. Miljöpartiets ryggradslösa agerande blir nämligen bara begripligt om man ser det som ett led i strävan mot blocköverskridande samarbeten i fler frågor. Det är ju ingen hemlighet att ledande miljöpartister, precis som Socialdemokraterna, vill frigöra sig från beroendet av Vänsterpartiet och öppna för fler samarbeten högerut.

Ansvarstagande, heter det.

Kvar i kylan står vi som hoppades att regeringskiftet också skulle leda till en ny politik och ropar: Ge oss det gamla, ansvarslösa Miljöpartiet tillbaka! Ge hit vår varmare politik!

Annons

© 2020 Fria.Nu