Planerat red light district i Italiens huvudstad kritiseras | Fria.Nu
  • Beslutet om att införa ett officiellt red light district för prostitution i den italienska huvudstaden väcker hård kritik. Foto: Jurek Holzer/TT-AP
  • Pierrette Pape
Fria Tidningen

Planerat red light district i Italiens huvudstad kritiseras

Ett så kallat red light district för prostitution ska upprättas på prov i den italienska huvudstaden. Men beslutet möter hård kritik från flera håll.

Roms borgmästare Ignazio Marino godkände i fredags förslaget om upprättande av ett så kallat red light district för prostitution i Rom. I lördags gick förslaget igenom.

Italiensk lag förbjuder inte sexköp, men gatuprostitution, koppleri och bordelldriveri, samt sexköp av minderåriga är olagligt. Upprättande ett distrikt där prostitution ska vara officiellt accepterad och reglerad införs för att “skydda prostituerade från exploatering och familjer från besvär”, enligt de lokala myndigheterna. Det ses också som en lösning på den utbredda gatuprostitutionen i stadsdelen Eur i centrala Rom.

Cristina Lattanzi är en av de boende i området som kampanjat för införandet.

– Eur är redan ett red light district med mer än 20 gator “under belägring”, säger hon till La Repubblica.

– Våra invånare behöver lite lugn och ro.

Prostitutions-distriktet ska till en början uppföras som ett experiment med start i april. Om det anses framgångsrikt, vill myndigheterna införa tre separata red light districts i stadsdelen.

Men kritiken mot beslutet är hård. Invändningar mot initiativet har framförts av den borgerliga oppositionen i Roms kommunfullmäktige, kyrkliga representanter och även inom borgmästarens eget parti. Till och med påven har uttalat sig och kallat förslaget “skamligt”.

– Jag hoppas att det bara är en bisarr idé, påhittad för att uppmärksamma problemet, säger Gianluca Santilli, ledamot för borgmästarens parti Demokratiska Partiet, Partito Democratico.

– Prostitution involverar alltid mänsklig exploatering, att försöka reglera det eller tolerera det är därför alltid ett misstag, säger Enrico Feroci, Roms direktör för den katolska hjälporganisationen Caritas.

Det finns uppskattningsvis mellan 70 000 och 100 000 prostituerade i Italien. Hälften av dessa är utländska medborgare och två tredjedelar arbetar på gatan. Det officiella området ska bidra till att dessa inte blir offer för trafficking, uppger företrädarna. Men Pierrette Pape, projektkoordinator för kampanjen ”Tillsammans för ett Europa fritt från prostitution” för Europas kvinnolobby, menar att införande av red light districts och bordeller har helt motsatt effekt vad det gäller att komma åt trafficking.

– Vad vi sett utifrån erfarenheter med red light districts i Nederländerna och Tyskland, är att så snart prostitutionen blir officiellt erkänd och flyttar inomhus gör det det mycket svårare för polisen att motivera inspektioner. Sådana här arrangemang är bara att öppna dörren på vid gavel för traffickers, säger hon.

Prostitutionskampanjen i EU som Pierette Pape arbetar med bland annat med att sprida information om prostitution och trafficking. De ser ”den nordiska modellen”, att kriminalisera köp av sexuella tjänster men inte prostitution, som det bästa sättet för att skydda och hjälpa prostituerade.

Synsättet har också fått gehör i Europarlamentet där en icke-bindande resolution om att EU-länderna bör minska efterfrågan på prostitution genom att straffa sexköparna och inte de prostituerade antogs förra året. Generellt börjar en sådan inställning gentemot prostitution få alltmer gehör i Europa, i Frankrike arbetas det just nu på att utforma en ny lag som ska reglera prostitution med den nordiska modellen som förebild.

Men även om modellen vinner gehör är Pierette Pape inte förvånad över beslutet i Italien.

– Det är tydligt att i de länder där det inte finns någon reflektion kring prostitutionens verklighet, tenderar politikerna att missa den stora bilden. Om de istället skulle ställa sig frågor om vilka sociala strukturer som skapar den skulle de se att det handlar om en könsojämlikhet precis på samma sätt som diskriminering av och våld mot kvinnor, säger hon.

– Vissa människor kanske ser ett sådant här beslut som liberalt, men för mig är det väldigt konservativt. Det befäster en föråldrad syn på sexualitet i stället för att främja en sexualitet där alla är fria att göra vad de vill, utan kommersiella eller andra intressen.

Fakta: 

Den nordiska modellen

Den så kallade nordiska modellen finns i Sverige, Island och Norge. Den ser prostitution som en kränkning av de mänskliga rättigheterna och en form av våld mot kvinnor och kriminaliserar sexköparna i stället för dem som säljer sex.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Djur får känslor i Frankrike

Istället för som tidigare personlig egendom har djur nu fått rättslig status som "levande, kännande varelser".

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu