Insemination för ensamstående drar ut på tiden | Fria.Nu
Fria Tidningen

Insemination för ensamstående drar ut på tiden

I flera år har Femmis väntat på lagändringen som ska ge ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning. När det blir verklighet – då väntas köerna växa ytterligare.

Bodil Lindholm, ordförande för Femmis – organisationen för frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF – har blivit luttrad. Snart tre år har gått sedan riksdagen, i stor majoritet, röstade igenom att regeringen skyndsamt ska återkomma med ett lagförslag som ger ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning på lika villkor som par. Efter att ha manglats i byråkratins kvarnar är det tidigast vid årsskiftet som det nya lagförslaget kan presenteras.

– Det är väldigt olyckligt att det har blivit så här. Fyra år är inte särskilt skyndsamt. Det viktigaste nu är att det förslag som kommer att presenteras är ett bra förslag, säger hon.

Bland Femmis medlemmar är det många som väntar på det nya lagförslaget och som under tiden åker till Danmark där det är tillåtet med assisterad befruktning för just ensamstående kvinnor.

– Många har inte tid att vänta, det beror på hur gammal man är. Under tiden fortsätter resorna till Danmark, säger hon.

När lagförslaget väl kommer och om det röstas igenom i riksdagen så kan det vara så många som 2 000 kvinnor varje år som kommer att ställa sig i kö vid de svenska landstingen, enligt utredningen. Men siffran är svår att uppskatta.

– Vi vet inte ens hur många som väljer att åka till Danmark. Det kan finnas ett stort mörkertal, säger Bodil Lindholm.

Kjell Wånggren, ansvarig läkare på reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset, uppskattar att det kan vara så många som 3 300 kvinnor per år.

Enligt utredningen behöver det införas ett nytt begrepp i lagen, nämligen ”ensamstående kvinna”. I dag finns det ett krav på genetisk koppling vid assisterad befruktning som gör det olagligt att använda donerade spermier.

Fakta: 

Ny lagstiftning kan dröja till 2016:

För över två år sedan beslutade en majoritet i riksdagen att uppmana den borgerliga regeringen att skyndsamt återkomma med ett förslag som ger ensamstående rätt till assisterad befruktning. Den förra regeringen tillsatte en utredning och i somras presenterades resultatet. Utredaren Eva Wendel Rosberg föreslog att ensamstående ska få samma rätt till assisterad befruktning som gifta par och sambor.

Nuvarande regering planerar att presentera ett sådant lagförslag under våren men frågan kommer inte att behandlas i riksdagen förrän till hösten. Det innebär att en ny lag inte kan vara på plats förrän tidigast den 1 januari 2016.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu