Göteborgare får vänta längst på spermadonation | Fria.Nu
  • Den nya lagen som ger ensamstående samma rätt till assisterad befruktning som gifta par och sambor kommer inte att kunna vara på plats förrän tidigast den 1 januari 2016.
Fria Tidningen

Göteborgare får vänta längst på spermadonation

Kötiden för spermadonation vid svenska landsting kan skilja så mycket som 20 månader. Arbetsgivarorganisationen SKL ger landstingen bakläxa och rekommenderar lika villkor när det gäller assisterad befruktning.

Den som behöver assisterad befruktning vid svenska landsting har mycket olika kötider att förhålla sig till innan donationen kan genomföras. En undersökning som Fria Tidningen har gjort visar att kötiden för att få spermadonation vid svenska landsting kan skilja sig från ingen alls, som är fallet i Skåne län, till 20 månader som är den aktuella kötiden i Västra Götalands län. I Stockholms läns landsting är kötiden 15 månader. Även sett bakåt i tiden har kötiderna varit mycket långa i både Stockholm och Göteborg. 2010 var kötiden 18 månader i Stockholm och omkring 20 månader i Göteborg.

2012 inledde arbetsgivar- och intresseorganisationen SKL – Sveriges kommuner och landsting – ett arbete med att kartlägga villkoren för assisterad befruktning och i november förra året kom rekommendationen som ska utjämna de skillnader som finns på området, mellan landstingen. Bland annat slår den fast att vårdgarantin ska gälla. Det innebär att utredningsfasen ska inledas inom tre månader från parets första kontakt med vården. Även på andra områden där det funnits skillnader mellan landstingen, som när det gäller åldersgränser och antalet behandlingar, föreslår SKL harmoniserade regler.

Margareta Kitlinski, sektionschef och överläkare på Reproduktionsmedicin på Skånes universitetssjukhus, säger att det finns flera sätt att hålla borta kötiderna.

– Vi har en lång tradition av spermadonation och jag har själv arbetat med donation sedan 80-talet. Sedan har vi en egen kommunikatör som aktivt arbetat med att hitta fler donatorer, säger hon.

Hon är medveten om att hennes landsting är ett av få som uppfyller vårdgarantin att inleda specialistvård inom tre månader.

– Vi är intresserade av att ge paret ett barn och är de enda som erbjuder så kallad trippelmottagning där paret samma dag får tid hos läkare, koordinator och kurator.

Den nya patientlagen som trädde i kraft vid årsskiftet kan råda bot på en del av problemet med olika långa kötider. Sedan 1 januari är det fritt för patienten att själv välja offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet.

Än har inte Margareta Kitlinski märkt någon anstormning av par från andra landsting, men om köerna växer på andra håll kan trycket öka även på Malmö.

– Vi har förvarnat om att denna situation kan komma att uppstå och det betyder i så fall att vi kommer att behöva mer resurser för att hålla nere kötiderna, säger hon.

Fakta: 

Olika kötider mellan landstingen:

Vi har tittat på aktuella tider för spermadonation i tre landsting:

Stockholm: 2010: 18 mån, 2015: 15 mån

Göteborg: 2010: ca 20 mån, 2015: 20 mån

Malmö: 2010: 0 mån 2015: 0 mån

Källa: Landstingen

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu