• På skylten ovanför bowl ridern är tanken att parkens namn ska stå.
Stockholms Fria

Politikerna fryser planerna på ny skatepark

Trots vallöften om att färdigställa skateparken i Högdalen vid ett maktskifte så fryser politikerna nu planerna. Ants Neo, aktiv i föreningen Stockholms subsurfers och som har drivit frågan i 18 års tid, är besviken.

– Här ska streetområdet ligga, säger Ants Neo och pekar mot det vita snötäcket. Det ska sträcka sig ända bort till vägen där. Och här borta ska poolarean vara, säger han och pulsar vidare.

Det enda som vittnar om att vi befinner oss i en skatepark är bowl ridern, en enorm skål i betong som sticker upp ur snölandskapet. Men snön är inte det enda kalla täcket som har lagt sig över Highvalley Skatepark.

Ants Neo har engagerat sig i bygget av skateparken i Högdalen i 18 år, genom föreningen Stockholms suburban surfers. Och år 2012 invigdes det som har kommit att bli Stockholms enda anläggning som bara är reserverad för skateboardåkare.

Men parken är långt ifrån färdig. Dålig planering gjorde att man var tvungen att överge planerna på att bygga parken i anslutning till Högdalstopparna och flyttade den istället till Högdalentriangeln, där den ligger i dag.

Förflyttningen som innebar att det behövdes nya investeringar i omkringliggande infrastruktur gjorde att projektet fördyrades och endast en del av parken kunde färdigställas. Fortfarande saknas, förutom det som Ants Neo räknar upp, också en utlovad longboardbacke.

När alla partier inför valet förra året gav sitt stöd för att parken skulle byggas klart tändes hoppet på nytt för Stockholms suburban surfers. Miljöpartiet avsatte till och med 10 miljoner kronor i sin budget och lovade att arbetet skulle kunna starta redan nästa år om det blev maktskifte. Men i sin investeringsbudget finns inga sådana satsningar.

– Det känns som att få ett slag i ansiktet, säger Ants Neo. Om man börjar bygga på någonting så gör man klart det och har man gett ett löfte så håller man det.

Anders Lindell (MP), ledamot i kultur- och idrottsnämnden har förståelse för att skateboardåkarna känner sig svikna.

– Vi tycker att det är tråkigt så klart, vi hade gärna byggt den och har inte bytt åsikt i frågan. Men vi är i ett läge där simhallarna och andra idrottsanläggningar har ett väldigt eftersatt underhåll som vi måste börja arbeta med.

Han poängterar att parken skulle ha byggts klart redan den förra mandatperioden då det fanns 30 miljoner kronor avsatt i budgeten. Men den borgerliga majoriteten valde att lägga pengar på annat, menar han. Men han tycker inte att man ska ge upp hoppet om Highvalley Skateworld, Miljöpartiet arbetar fortfarande för att parken ska byggas klart.

– Vi får titta på det igen när vi gör en ny investeringsplan för nästa år.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) stämmer in i kritiken mot den tidigare borgerliga majoriteten i staden och menar att det är de som bär skulden för att parken inte är klar.

– Vi har aldrig lovat att bygga klart parken efter valet. Det är behovet som styr och just nu måste vi prioritera det eftersatta underhållet, säger hon.

När det kan komma att bli aktuellt att investera i parken kan hon inte svara på. Men det kommer inte att bli under de närmsta fyra åren. Men hon är tydlig med att färdigbyggandet av skateparken även då kommer att ställas mot andra idrottssatsningar.

– Det är ju så att idrotter ställs mot varandra i investeringsbudgeten, vi kan inte prioritera alla områden. Vårt uppdrag är att följa vart behoven finns och utifrån det göra en prioriteringslista.

Ants Neo rör sig självsäkert över snötäcket med sin snowskate och letar efter ett bra ställe att åka på. Parken ligger nästan öde förutom två unga killar som försöker sig på att åka skidor i parkområdet. Ants Neo passar på att informera om föreningen. Det är svårt att tänka sig att det på sommaren är full aktivitet här. Bra dagar säljer de uppemot 60 koppar kaffe, berättar han. Och än har han inte gett upp hoppet, nu ska föreningen diskutera hur de kan gå vidare får att trycka på politikerna att bygga klart parken. Men han suckar.

– Politikerna har sina feta löner och fallskärmar och kan lova vad de vill innan valet och sedan dra tillbaka det. Vi inom föreningen som har lagt 18 år på det här projektet har inte fått någonting. Det är som om all energi och möda vi har lagt ner inte räknas.

Fakta: 

Sthlm sub surfers:

Stockholm suburban surfers (Sthlm sub surfers) är en organisation med ett 20-tal lokala föreningar som jobbar för att främja brädsportlivsstil (skate, snow, surf) i Storstockholmsområdet. Föreningen har cirka 2 000 medlemmar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu