Psalmsång och melodier är inget hot mot demokratin | Fria.Nu
Arash Hakimnia

Inledare


Demonstrationsfrihet

  • Vänsterpartisten Dror Feiler grips och bärs bort under motdemonstration mot nazistiska Svenskarnas parti i samband med Almedalsveckan i Visby.
Fria Tidningen

Psalmsång och melodier är inget hot mot demokratin

Demonstrationsrätten kan inte ta för gives, utan måste ständigt försvaras, skriver Arash Hakimnia.

En turkisk domstol friade i förra veckan 15 personer som stod inför rätta för att ha deltagit i protester för bevarande av Geziparken i Istanbul 2013. Domstolen slog fast att alla enligt landets grundlag har rätt att protestera utan att söka tillstånd och att polisen inte får använda våld mot obeväpnade och fredliga demonstranter.

Tyvärr verkar vi behöva bli påminda om samma sak även här i Sverige. Medan liberala ledarskribenter felaktigt tror att yttrandefriheten är total (vi har ju bland annat brottet hets mot folkgrupp) så är förståelsen för demonstrationsfriheten mycket mindre. Istället betraktas demonstrationsfriheten som helt kringgärdad av tillståndsförfaranden. Massmedier använder ofta det missvisande begreppet ”olaglig demonstration” för att beskriva demonstrationer som inte sökt tillstånd. Faktum är dock att det i Sverige inte är olagligt att delta i en icke-tillståndsgiven demonstration så länge den inte bryter mot andra lagar. Endast en handfull personer har genom åren fällts för att ha arrangerat en demonstration utan tillstånd som även ska ha stört ordningen.

I ett demokratiskt land har allmänheten rätt att samlas spontant och ge uttryck för åsikter och stämningar i samhället. När Sverige vinner VM är det en självklarhet att firande människor ska kunna samlas. Lika självklart är rätten för oroliga människor att samlas dagen efter att ett rasistiskt parti kommit in i riksdagen. Ett kompromisslöst tillståndskrav skulle omöjliggöra för människor att snabbt ge uttryck för sina åsikter kring omskakande politiska händelser. Det skulle innebära chansen för politiker att snabbt genomdriva impopulära förslag utan att riskera protester och därmed vara en fara för demokratin. Svenska medier borde ha bättre koll på hur lagstiftningen ser ut istället för att framställa varje demonstration som en potentiell säkerhetsrisk.

Under 2000-talet har polisen fått större befogenheter att agera mot demonstranter med hänvisning till det löst definierade begreppet störande av allmän ordning. Det har inte minst agerandet mot antirasistiska motdemonstranter under den hektiska supervalskampanjen visat. Polisen har agerat mot antirasister som använt slagord, visselpipor och nyckelknippor som svårligen helt kan överrösta Sverigedemokraternas kraftiga högtalarsystem.

Nu pågår ett åtal mot antirasisten och vänsterpartisten Dror Feiler för bland annat störande av allmän sammankomst. Detta efter att han spelat Pippi Långstrump på saxofon strax innan Björn Söders valtal i Farsta, Stockholm. I mediarapporteringen som jag följt känner jag inte till ett enda fall där Åkesson eller Söder fått ställa in sina möten på grund av ordningsstörningar. I Göteborg valde SD-ledaren självmant att ställa in sitt EU-tal enligt polisuppgifter till Dagens ETC.

Efter den nazistiska marschen i Jönköping på första maj förra året greps flera personer för att med psalm-sång ha blockerat marschvägen för nazisterna. De dömdes senare i tingsrätten men slapp påföljd eftersom motivet varit att protestera mot värderingar som är oförenliga med ett demokratiskt samhälle. Nazisterna åtalades aldrig för hets mot folkgrupp efter sin hatkampanj.

Demonstrationsfriheten utmanas alltmer av polis och rättsväsende. Det gäller även i övriga Europa och väst. I Spanien har högerpartiet PP drivit igenom lagar som bland annat innebär böter på hundratusentals kronor för den som deltar i eller arrangerar tillståndslösa protester. I USA har polisen agerat hårdhänt mot Ferguson-protester men också nyligen mot fredliga studenter som firade en idrottsseger i Ohio. Demonstrationsfriheten får liksom andra demokratiska rättigheter aldrig tas för given. Den måste ständigt försvaras, särskilt i tider som dessa. Att bruka den är kanske det bästa försvaret.

Annons

© 2021 Fria.Nu