”Ett väldigt bra första steg” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Ett väldigt bra första steg”

Åldersgränsen för byte av juridiskt kön ska sänkas till 12 år – det föreslår en ny statlig utredning. RFSL Ungdom välkomnar förslaget men vill på sikt helt avskaffa juridiska kön.

Nuvarande gräns för att få möjlighet att ändra könstillhörighet är 18 år – en åldersgräns som RFSL ungdom länge kritiserat. I en ny utredning presenteras ett förslag om att sänka åldern till 12 år med minst en vårdnadshavares godkännande och i annat fall sänkas till 15 år då ungdomen själv kan ansöka om ändringen.

Bakom förslaget ligger tolkningar av Barnkonventionen som anger att barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet.

Utredningen slår fast att ”respekten för den enskildes privatliv och rätten till självbestämmande och integritet innebär att det ska stå individen fritt att ändra det kön som har registrerats i folkbokföringen”. Processen att ändra juridiskt kön ska vara snabb, enkel och transparent.

Utredningen föreslår att den juridiska processen att byta kön, i praktiken få ett nytt personnummer, ska skiljas från den medicinska. För att tydligare visa att det är en administrativ åtgärd föreslås ansökningarna behandlas av Skatteverket och inte av Socialstyrelsen som fallet är i dag.

Frank Berglund, ledamot i RFSL Ungdoms förbundsstyrelse, har själv erfarenhet av att vara ung transperson som ville byta kön före 18 års ålder.

– Egentligen är det här en liten grej, det handlar om att få byta personnummer och det borde inte vara svårare än att få byta namn. Men för den enskilda personen betyder det otroligt mycket, säger han.

Själv fick Frank vänta i mer än två år för att få ändringen gjord. Han började utredningen om könskorrigering innan 16 års ålder och enligt honom var han själv, föräldrar, läkare och psykologer överens – det bästa för Frank skulle vara att få ändringen gjord så snart som möjligt.

– Men det blev väldigt lång väntan som kändes omotiverad, enbart på grund av att den här lagen finns om 18 år, säger han.

Så snart det gick efter 18-årsdagen korrigerades det juridiska könet vilket ledde till en personlig frihet.

– Om inte ens juridiska kön stämmer överens med den upplevda könstillhörigheten så är det stor risk att bli utsatt för diskriminering och få sin identitet ifrågasatt dagligen. Jag har vänner som har haft problem att hämta ut sina egna paket på posten. Omgivningen har helt enkelt problem med transpersoner, säger han.

Frank Berglund tycker att utredningens förslag är positiva.

– Det är ett väldigt bra första steg och ett sätt att visa att rätten till självbestämmande existerar. Det är en rätt som alla ska ha. Sedan hoppas jag att juridiska kön kommer att försvinna helt i framtiden, säger han.

RFSL och RFSL Ungdom har länge drivit den frågan och önskar se en utredning där man tittar på möjligheten att införa ett tredje kön som ett steg på vägen, eller åtminstone utreder dagens system med personnummer där det juridiska könet framgår.

– Kombinationsmöjligheterna för personnummer håller dessutom på att ta slut så vi önskar att politikerna redan nu tar chansen att införa icke könade personnummer, det skulle minska många problem, säger Gisela Janis, RFSL Ungdoms förbundsordförande.

Fakta: 

Utredningens förslag i korthet

Könstillhörighetslagen upphävs och ersätts av två nya lagar: en lag om ändring av juridiskt kön och en lag om tillståndsprövning av ingrepp i könsorganen och avlägsnande av könskörtlarna. 

För ändring av juridiskt kön ska det finnas en åldersgräns på 15 år, eller 12 år med minst en vårdnadshavares godkännande.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu