Kritik mot planer på ny minkfarm | Fria.Nu
  • Minkar på en farm i Blekinge.
Skånes Fria

Kritik mot planer på ny minkfarm

En man i Sjöbo vill starta upp en ny minkfarm. Ärendet ligger hos Länsstyrelsen i Skåne som väntas fatta beslut om några veckor. Nu samlas kritiska röster på nätet.

– Opinionen är med oss. De flesta vill inte ha minkfarmar, säger Frida Lindén, en av initiativtagarna.

– Som jag förstår det finns det inte minkar på den här fastigheten sedan tidigare. Sen är det ju möjligt att han har det på någon annan plats, säger Jenny Lilja, byggnadskonsulent på Länsstyrelsen i Skåne.

Ansökan, och skisser, kom in till länsstyrelsen förra veckan. Det handlar om ett planerat bygge av så kallade skugghus, fristående hus utan heltäckande väggar men med tak, som är tänkta att innehålla minkburar.

Handlingarna visar att det rör sig om 288 stycken trådburar. I en byggnad intill ska det även finns en handfull burar med plats för djur som behöver vård. Enligt farmarens ansökan är det första spadtaget planerat till början av mars.

Det är oklart exakt var den planerade farmen är tänkt att ligga. Länsstyrelsen har sekretessbelagt platsen och farmarens identitet efter önskemål från honom själv.

– Det finns en generell hotbild mot branschen, säger Jenny Lilja.

Men nu samlas kritiska röster i den lokalt organiserade Facebookgruppen Nej till minkfarm i Sjöbo som samarbetar med Djurrättsalliansen i Malmö. Kritiken går ut på att hanteringen är plågsam för djuren och att de saknar möjlighet att få utlopp för sina naturliga behov. Över 3000 personer har skrivit under en namnlista på nätet som syftar till att stoppa farmplanerna.

– Vi är mot minkfarmer i över huvud taget. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva protestera mot öppnandet av en ny. Jag hade trott att jag skulle kunna lägga min energi på att stänga de som redan finns, säger Frida Lindén som är en av initiativtagarna.

Hon menar att Länsstyrelsens mörkande av uppgifter försvårar möjligheterna att protestera mot de kontroversiella planerna. Hon rekommenderar inte hot som protestmetod men vet att sådant förekommer och har samtidigt viss förståelse för sekretessbeslutet.

– Opinionen är med oss. De flesta vill inte ha minkfarmar, säger Frida Lindén.

Den aktuella ansökan är en förprövning som rör byggnaderna. Efter den följer en ansökan om ytterligare tillstånd som rör själva verksamheten på platsen. Länsstyrelsen har nu begärt in kompletteringar från farmaren. När de har kommit in återstår några veckors handläggningstid innan det slutgiltiga beslutet kan vara färdigt.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Polisen kan inte hjälpa dig”

Kvinnan ringde polisen och bad om hjälp när hennes exman slog henne. Men ingen kom och efter en timme höggs hennes nya partner ner.

Skånes Fria

© 2021 Fria.Nu