Nya satellitbilder visar förödelsen efter Boko Haram | Fria.Nu
  • Satellitbilder av byn Doro Baga i nordöstra Nigeria. Den övre bilden är tagen den andra januari och den undre den sjunde. De röda områdena visar vegetation, på den undre bilden ses hur dessa områden brunnit ned.
Fria Tidningen

Nya satellitbilder visar förödelsen efter Boko Haram

Det är fortfarande oklart exakt vad som hände då Boko Haram massakerade hundratals människor i och runt staden Baga i nordöstra Nigeria i början av januari. Nu släpper Human Rights Watch satellitbilder som visar omfattande förstörelse i området.

Den exakta dödssiffran från massakern i Baga och i 16 omkringliggande byar den tredje januari är fortfarande okänd. Det rör sig om hundratals, kanske upp till 2 000 döda eller fler, enligt vittnesmål och uppgifter till människorättsorganisationer.

– Ingen stannade kvar för att räkna kroppar, berättar ett ögonvittne för Human Rights Watch.

– Vi sprang för att komma undan Boko Harams stridande som tagit över området.

Men informationen är alltså ännu osäker och det är för farligt för organisationer och journalister att ta sig in i området. Human Rights Watch här därför med hjälp av satellitbilder försökt göra en uppskattning av omfattningen av attacken. De satellitbilder som nu publicerats är tagna bara några dagar efter attackerna och visar att stora områden eldhärjats.

Även om inte några exakta siffror över antalet förstörda byggnader kan ges, ger analysen av bilderna ändå möjlighet att dra vissa slutsatser. Bland annat att det är staden Dorow Gowon, några kilometer från Baga som har attackerats hårdast. Där har uppskattningsvis nästan 60 procent av staden förstörts. I Baga har uppskattningsvis runt 10 procent av staden förstörts.

Regeringsstykorna strider nu för att ta tillbaka Baga från Boko Haram. Den materiella förstörelsen och omfattningen av antalet döda, även från de pågående striderna, kommer att kunna utredas först då striderna är över, uppger Human Rights Watch. “Vi hoppas att med tiden kunna gå ut med mer exakta siffror över hur många som dödats i attackerna och information om personerna. Men just nu är satellitbilderna det närmaste vi kan komma sanningen”, skriver de.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tusentals flickor bortrövade i Nigeria

Två år har gått sedan Boko Haram kidnappade 276 skolflickor i Nigeria. Fallet är dock inte unikt. Enligt FN kan flera tusen nigerianska kvinnor ha blivit bortförda.

Fria Tidningen

Imamer står upp mot Boko Haram

”Boko Halal”, som betyder ”bildning är tillåten”, har blivit kamerunska imamers slagord och svar på extremistgruppen Boko Harams våldskampanjer.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu