”Jag trivs inte riktigt med kulturmänniskor” | Fria.Nu
  • Björn Björkegren
Göteborgs Fria

”Jag trivs inte riktigt med kulturmänniskor”

Trots att Björn Björkegren kommer från en kulturell bakgrund har han aldrig riktigt känt sig hemma i kulturvärlden. Han har valt att gå sina egna vägar och ger ut sin poesi på eget förlag. Just nu arbetar han med en bok som kommer att handla om att jobba.

I ett jugendhus i Majornas bor poeten och ordkonstnären Björn Björkegren. Han har bott och verkat i Göteborg sedan 70-talet, men föddes i småländska Växjö.

Björn växte upp i en värld av böcker. Hans pappa drev en bokhandel i Växjö och morbrorn var den välkända författaren Sandro Key Åberg. Björn var hela tiden övertygad om att det var författare eller journalist han skulle bli, men insåg redan i tonåren att han inte riktigt kände sig hemma i kulturvärlden.

– Jag trivs inte riktigt med kulturmänniskor. Jag är egentligen mer intresserad av idrott. Hela mitt liv har varit som någon sorts lagidrott. För mig är det att vara individuell i ett kollektivt sammanhang, och jag har insett att det inte alltid går hem hos omgivningen. Kulturen är stel och konservativ, om man skiljer sig från mängden så är man rökt. Ibland verkar författarskapet handla om allt annat än att skriva, och mer om att presentera sig själv. Det handlar om att vara en kulturentreprenör och jag är ingen entreprenör.

Björn har aldrig levt på sitt skrivande utan har en lång yrkesbana på de mest skiftande arbetsplatser som skola, sjukhus, fabrik, restaurang och tidning bakom sig. Just nu är han chaufför och kör tvätt åt hemtjänsten.

– För mig har jobbet aldrig varit något annat än för brödföda, även om jag verkligen gillar att arbeta. Det är skönt att komma hem efter en lång dag på jobbet och känna sig trött därför att man har uträttat någonting.

På frågan om hur Björn betraktar sitt eget konstnärskap blir svaret att han ser sig som en poet, om än inte i traditionell bemärkelse.

– Allting jag skriver är ju berättelser, jag är lite sådär anti-postmodernism.

Att Björn ser sig själv som en kulturell outsider märks inte minst när han pratar om olika projekt som han deltagit i. För några år sedan var Björn en del av Piratförlagets satsning på poesi, men meningsskiljaktigheter ledde till slut till att alla hans digitalt publicerade texter raderades. Björn kallar det själv för ett ”digitalt bokbål” och bestämde sig då för att starta sitt eget förlag som han döpte efter gatan han bor på: Allmänna vägen. Förra året släppte han boken Existensens fyrverkeri, en samling texter som är uppdelad i en god och ordentlig del, och en mer anarkistisk del, fylld med ”jag-skriver-vad-fan-jag-vill”.

Utöver att skriva gillar Björn Björkegren även att framföra det han skrivit. Ett av hans senaste projekt är metaforbrottning, en lekfull, litterär tävlingsform där de tävlande möter varandra i snabba dueller, med målet att överträffa varandra i att skapa metaforer.

Björn berättar att han tidigare har varit med och tävlat i poetry slam, men tycker att det mer utvecklats till en tävling för yngre. Björn tycker att metaforbrottningen har ett mer tillåtande klimat, där unga och äldre kan mötas och dela sin kärlek för det skrivna och talade ordet.

Nästa bok är på gång. Den har titeln På jobbet och däromkring och den kommer att handla om arbete.

– Jag har så många års erfarenhet av att jobba, och att jobba på många olika arbetsplatser, så jag tänkte att jag ville berätta om det. Jag vill skildra arbetslivet som det är, varken glorifierat eller som ett helvete. Jag tror faktiskt att det är så de flesta ser på arbete, det bara är.

Fakta: 

Björn Björkegren

Född: I Växjö

Bor: Majorna, Göteborg

Yrke: Försörjer sig som chaufför åt hemtjänsten. Tidigare har han jobbat som sopgubbe, dagisfröken, elevhandledare, scenarbetare, kock, sjukvårdsbiträde, metallarbetare, journalist, flyttgubbe, DJ, stuvare, egen företagare, gatuteater, charmör, småbarnsförälder m m.

Aktuell: Kommande bok med titeln På jobbet och däromkring.

Annons

Rekommenderade artiklar

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Spinn tar sig an åldrandet

Nya lokaler och ny föreställning. GFT hälsar på hos danskompaniet Spinn dagarna innan premiären av Gård av träd.

Göteborgs Fria

Allt ljus på Stina Velocette

Stina Velocette tar steget till att bli soloartist. Två singlar har släppts under året och nu väntar vi alla på den kommande ep:n Motljus.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu