• Henrik Rönnquist lämnar sitt galleri efter att polisen beslagtagit Dan Parks affischer i somras.
  • I måndags försökte motdemonstranter stoppa Pegida i Cologne.
  • Pegidanhängare med plakat i tyska Cologne.
Skånes Fria

Malmöbo bakom Pegida i Sverige

Tyska politiker varnar för det antimuslimska nätverket Pegida. Nu har den före detta galleristen Henrik Rönnqvist startat upp nya grenar i Sverige, Danmark och Norge. Enligt forskaren Hajo Funke i Berlin har rörelsen nått sin kulmen.

– Vi vill få igång manifestationer för att värna om våra traditioner, säger Henrik Rönnquist.

Pegida, som i översättning står för ”Patriotiska européer mot islamisering av Europa”, har rötterna i Tyskland och startades i Dresden i slutet av förra året. Sedan dess har den snabbt växande rörelsen arrangerat demonstrationer under paroller mot bland annat ”islamisering”. Manifestationerna har mötts av stora motdemonstrationer.

Fria Tidningar har tidigare rapporterat att det förekommer nazister och andra högerextremister i manifestationerna men att den största delen i Tyskland beskrivs som ”vanliga medborgare”.

I måndags manifesterade 18 000 anhängare till Pegida i Dresden, rapporterar tidningen The Independent. Det är så långt ett rekord. Samtidigt hölls mindre demonstrationer i andra tyska städer som möttes av desto större protester. I Cologne släcktes stadens katedral ner som en protest mot en Pegidamanifestaion som hade samlat 250 personer.

I sitt nyårstal varnade Tysklands förbundskansler Angela Merkel för Pegida och anklagade ledarna bakom rörelsen för att stå för ”fördomar”, ”kyla” och ”hat” och för att sprida osanningar om invandrare. Företrädare för de tyska socialdemokraterna har beskrivit Pegida som ”nazister i kritstrecksrandigt”. Representanter från kyrkan har varit inne på samma linje.

Nu har rörelsen kommit till Sverige, i alla fall på nätet. Dagen för julafton registrerades flera domänadresser och Facebookgrupper i syfte att etablera Pegida i Skandinavien. En av initiativtagarna är den Malmöbaserade före detta galleristen Henrik Rönnqvist.

– Vi känner att våra värdegrunder och traditioner blir åsidosatta, säger han.

På Facebook presenteras Pegidas 19 ståndpunkter. Där slås det bland annat fast att det inte finns något utrymme för ”religionskrig” i svenska städer. Men Henrik Rönnquist svårt att förklara ståndpunkterna eftersom han inte har läst dem själv. Att Pegida pekas ut som en rasistisk rörelse i Tyskland menar han handlar om okunskap.

Omkring hälften av de 19 ståndpunkterna handlar om flyktingar eller invandring. Men Henrik Rönnquist menar att rörelsen inte ska ses som invandringskritisk utan att udden är riktad mot vad han kallar ”islamisering”. Det kan till exempel handla om förekomsten av halalkött.

– Det finns saker som händer i vårt svenska samhälle som inte känns bra för oss svenskar. Pegida är en folkrörelse och tillhör inte till exempel SD eller KD. Det är vanliga människor som tycker att det har gått för långt, säger Henrik Rönnquist.

Hajo Funke är professor vid Berlins fria universitet och forskar på europeisk högertextremism. Han menar att Pegida försöker fånga upp frustration och rotlöshet bland tyskarna. Något som kan spåras tillbaka till murens fall och Tysklands enande.

– De kombinerar det med en aggressiv högerretorik. Det handlar om hat mot invandrare och islam, säger han.

– De missbrukar terrorhändelser som de i Syrien eller nu i Paris för sitt eget syfte och de använder sig av generella beskrivningar av hela den muslimska befolkningen, ”alla muslimer är farliga”.

Hajo Funke menar att Pegida saknar ett brett folkligt stöd och en ordentlig struktur. Han tror att rörelsen har nått sin höjdpunkt och att den inte kan växa mer. Varken inom eller utanför Tyskland.

– Det här kommer bli en lokal historia i Dresden. Det är bara där de har lyckats, säger han.

Fakta: 

Bakgrund

Henrik Rönnqvist dömdes i slutet av förra sommaren till dagsböter för hets mot folkgrupp efter att ha ställt ut Malmöbon Dan Parks affischer i sitt galleri på Gamla Väster.

Dan Park dömdes samtidigt till sex månaders fängelse för samma brott.

Enligt domen, som har överklagats till HD, uttryckte bilderna missaktning mot romer och svarta.

Flera av dem hade tidigare legat till grund när Dan Park dömdes för förtal och hets mot folkgrupp i andra rättegångar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu